Erhvervslivet er klar til at hjælpe flygtninge i job

14. juni 2016 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Marianne Krarup fra Sønderborg Kommune kunne tirsdag middag byde velkommen til en såkaldt Potentialedag, hvor en lille række gæster kom med bud på, hvordan man bedst muligt får integreret flygtninge og andre nye borgere på arbejdsmarkedet.

“Det var lettere, hvis alle flygtninge talte dansk eller vi bare kunne sætte dem på en passiv ydelse i tre år, mens de lærte dansk”, siger Marianne Krarup til repræsentanter fra foreninger, uddannelser, virksomheder og rigtigt mange kommunalt ansatte. Naturligvis deltog der også flygtningen på Potentialedagen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil meget gerne høre på flere fra erhvervslivet. Vi lytter og vi har foreksempel lavet intensive danskforløb”, siger Marianne Krarup.

Asylgruppen

På en køretur langs havnen så Jørgen Mads Clausen fra Danfoss, der var en del flygtninge, der stod og fiskede. Hans tanke var, at det ville være fint, hvis de kom ud i virksomhederne og arbejde.

Efter nogle samtaler med Jammerbugt Kommune, der styrer Asylcenter Sønderborg, opdagede han, at flygtninge først skal gennem ansøgningsperioden, hvor deres ansøgning om at blive i landet, behandles. Herefter bliver de såkaldte kvoteflygtninge og placeres i en kommune, hvor de skal blive i de efterfølgende tre år, hvor de også skal lære dansk.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg vil gerne være med til at hjælpe motiverede flygtninge i arbejde og derfor tog jeg initiativ til Asylgruppen. Jeg fik fat i nogle mennesker med store netværk og tanken er, at vi skal brede kendskabet til de motiverede flygtninge ud i vores netværk – og det skal gerne give flygtningene et job”, siger Jørgen Mads Clausen.

Lavpraktisk løsning

“Vi havde Ismail Ibi i praktisk i Minibooster og det havde fordi Birthe Søllingvraa fra LærDansk kom ud til os med ham”, siger direktør Christen Espersen til SønderborgNYT. Under praktikken opdagede Christen Espersen, at praktikanten er elektriker.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ismail Ibi kunne ikke dansk og kun en smule engelsk og vi kunne ikke hans sprog. Der var ingen tolk, men det

havde vi heller ikke brug for. Det gik jo alligevel”, siger Christen Espersen, der ikke bare siger tak for lån af praktikant.

“Jeg har aftalt med Erling Duus, at vi kommer ud til ham og får en snak. Hos Eegholm bruger de jo elektrikere”, siger Christen Espersen.

Ismail Ibi er også med på Potentialedagen.

“Jeg er her da for at finde et arbejde. Det er meget vigtigt, jeg får det”, siger han til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gør noget der virker

Med udsigt til op mod 175.000 nye borgere indtil 2020 så giver det rigtig god mening, hvis så mange af dem som muligt tjener deres egne penge.

“Og derfor skal flygtninge omgående i arbejde og så kan de lære dansk imens”, siger erhvervsmanden Asger Aamund, der også var inviteret til Potentialedagen.

“Straks når flygtningene kommer skal der ske en vurdering af deres kompetencer og det kan jobcentrene ikke klare. De er kun vant til at sidde og flytte papir. Så her skal virksomhederne på banen”, siger Asger Aamund.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og er der en kløft mellem job og kompetencer, så skal der sættes ind med uddannelse og kurser. Desværre er det sådan, at rigtigt mange jobcentre har klister i lommerne. De bruger nødigt penge på kurser og opgradering”, siger erhvervsmanden.

Han mener, at Asylgruppen er en rigtig god idé, som mange andre kommuner kan lære af.