2. Pinsedag: Naturvandring ved Miang Dam

21. maj 2015 Augustenborg

Fra gammel tid har der været tradition for at mere eller mindre morgenfriske borgere stod tidligt op pinsemorgen for at se pinsesolen danse. Det ”dansende” kommer nok af, det rent visuelle indtryk den skarpe morgensol kan give, hvis ikke det er overskyet eller tåget. Særligt effektfuldt er det nu også, når solen trænger gradvist gennem tågesløret.

Hør den sky og sjældne nattergal

Nattergal.

Nattergal.

Sådanne oplevelser håber vi at kunne byde på 2. pinsedag. Nattergalen er en sanger, som de færreste har set. Grå og sky gemmer den sig i pilekrattet, men sangen er kraftig, og kan af og til høres mere end 1 km væk. Nattergalen er efterhånden blevet ret sjælden på Als og det er ikke alle steder, det er muligt at møde den.

Men også andre stemmer lyder fra rørskov og pilekrat. Der er gode chancer for at høre rørsanger, gøg, rørspurv og vandrikse, og med lidt held støder vi måske også på den sjældne skægmejse eller rørhøgen.

Miang Dam

Miang Dam er et af de største rørskovsområder i Sønderjylland, kun overgået af Magisterkogen syd for Tønder og

Rørskoven ved Miang Dam. Foto: Sønderborg Kommune

Rørskoven ved Miang Dam. Foto: Sønderborg Kommune

Lakolk på Rømø. Søen Miang Dam er ret lille i forhold til rørskoven, og der er ikke adgang ud til selve søen. Rørskoven af tagrør, som vi tækker tage med, kan forekomme ensformig med nærmest kun én planteart. Men den har sin egen skønhed, når f.eks. blæsten får rørene til at bølge som et stort beige-brunt og senere grønt hav. Rundt langs kanten af rørskoven finder vi flere steder blomsterrige enge og græssende kreaturer.

Grib chancen, stil vækkeuret og få en morgenoplevelse med fuglesang og hvad vi ellers møder på turen. Naturvejleder Jesper Tofft er guide på turen. Fra golfbanen går vi langs kanten af sumpområdet. Gummistøvler er ikke nødvendige med mindre det regner. Men tag gerne kraftige sko på og medbring også gerne en kikkert.

 Tidspunkt: Mandag den 25. maj kl. 04.30. Turen varer max. 2 timer.

Mødested: P-pladsen ved Alssund Golfklub, Gunstrup 2, Augustenborg.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk