Hjemmeværnet hjalp grundstødt lystsejler – som ikke ville hjælpes

7. april 2022 112
Grundstødt lystsejler. Foto: Svend Due
Grundstødt lystsejler. Foto: Svend Due

Fartøjsfører Sven Due fra Flotille 136 Sønderborg har onsdag to gange samlet en besætning om bord på det lokale marinehjemmeværnsfartøj, MHV 814 BUDSTIKKEN, og tre gange har hans folk været ude af havnen.

Det startede omkring klokken 12.00, hvor flotillen blev alarmeret. De skulle ud på en søredning.​ En lystsejler var i nød i Alssund ud for landsbyen Kær Hestehave på Als.

En besætning på otte frivillige om bord på BUDSTIKKEN forlod hurtigt Sønderborg Havn. I mellemtiden var opgaven blevet nedskaleret til en såkaldt fritidssejlerassistance. Det skete efter Sønderborg Brand og Rednings indsatsleder havde været ude ved båden og talt med sejleren og det betød, at man ikke længere frygtede, at menneskeliv var på spil.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klokken to var BUDSTIKKENS gummibåd fremme ved lystsejleren, som stod langt inde mod land på omkring 70 cm vand.

”Vi havde to af gummibådens gaster i vandet derude. De prøvede at vippe ham fri ved at trække i masten, og vandet gik dem til hoften, så det var ret lavt vand”, forklarer Sven Due i en pressemeddelelse.

Anstrengelserne med at vippe båden fik ikke rokket de​n fri. Løsningen var nu, at man måtte trække sejlbåden fri med en trosse fra BUDSTIKKEN, som lå ude sejlrenden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Men det ville han altså ikke”, fortæller Sven Due, som derfor satte kursen retur til Sønderborg.

Sagen blev nu i stedet overgivet til politiet og de var ikke trygge ved, at manden lå alene derude på grunden, så de bad om at blive sejlet ud til lystsejleren.

To betjente blev derfor sejlet med BUDSTIKKENs gummibåd derud for at overbevise manden om, at han altså skulle trækkes af grunden. Og det gik han nu med til.

Sven Due afgik med BUDSTIKKEN klokken 16.00 efter er par udskiftninger i besætningen. De vidste jo, at båden stod urokkelig fast, så en slæbetrosse fra BUDSTIKKEN blev sejlet med gummibåden ind og fastgjort til sejlbåden.

Artiklen fortsætter under annoncen

En meget hensynsfuld løsning med at trække båden fri ved hjælp af kapstanden/ankerspillet lykkedes desværre ikke, fordi BUDSTIKKENs anker ikke kunne få ordentligt fat i havbunden.

Svend Due måtte bruge BUDSTIKKENS motorer på laveste kraft, og sejlbåden kom heldigvis lige så fint fri af grunden.

”Det gik stille og roligt, og båden kom fint fri, også fordi den lå på sandbund”, forklarer Sven Due oh tilføjer:

”Sejleren ville under ingen omstændigheder selv være kommet fri, heller ikke hvis han ventede på højvande. Han lå simpelthen på for alt lavt vand”

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. december 2022 Sport, Sønderborg

Sønderborg Futsal skal spille mod Hjørring – det gælder topplaceringen i rækken

9. december 2022 Sport

I morgen, lørdag, kl. 14:00 spilles andensidste runde af grundspillet, hvor Sønderborg møder Hjørring på hjemmebane i Humlehøjhallen, og netop de to hold skal fordele første- og andenpladsen mellem sig, hvor Sønderborg fører rækken med to point ned til Hjørring, skriver Sønderborg Futsal. Sønderborg kan med en sejr sikre sig førstepladsen i grundspillet, hvor en […]

Læs mere...