Nabohjælperne er hverdagens helte, når det gælder om at forebygge indbrud i private hjem i et lokalområde.
De holder øje med hinandens boliger – og med mistænkelige personer, der gæster kvarteret.
Og ser man på udviklingen i antallet af nabohjælpere og i antallet af indbrud, går udviklingen i begge tilfælde den rigtige vej.
Antallet af indbrud i private hjem i Syd- og Sønderjyllands politikreds er således dalet med 20 procent i 2017, til 2.023 indbrud. Og omvendt er antallet af nabohjælpere i perioden steget med godt 49 procent til 26.379 husstande.
Gør en forskel
Specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat understreger, at man skal være varsom med at pege på en enkelt årsag til, at antallet af indbrud i private beboelser er dalet. Men omvendt er han ikke i tvivl om, at nabohjælperne gør en forskel.
“En indbrudstyv mærker meget hurtigt, om han kan arbejde ubemærket, eller om han bliver observeret af nysgerrige naboere, der måske endda går ud på vejen og spørger, om han har brug for hjælp. For de kan se, at han ikke kommer i kvarteret til daglig. Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Tyve bryder sig ikke om at blive genkendt”, siger Chr. Østergård i en pressemeddelelse.
Han peger i den forbindelse på, at aktive nabohjælpere reducerer antallet af indbrud mellem 16 og 26 procent.
Sønderborg på førstepladsen
Antallet af husstande, der er tilmeldt nabohjælp-ordningen pr. 1.000 indbyggere i kommunerne, ved udgangen af marts:
1. Sønderborg 73,0
2. Haderslev 67,0
3. Aabenraa 61,2
4. Tønder 46,3