SønderborgNYT har rakt ud til vores lokale folketingsmedlem Benny Engelbrecht og bedt ham se tilbage på året, der gik, samt give et kig ind i 2025 med afsæt i de politiske beslutninger på Christiansborg, der påvirker sønderborgerne:
Af Benny Engelbrecht, MF (S)
Det er et hektisk år, vi siger farvel til – og nok et lige så hektisk 2025, vi kan se frem til, uanset om vi betragter det med globale øjne eller med et helt lokalt Sønderborg-blik.
Hvad jeg tror venter os i 2025, vil jeg vende tilbage til senere, men jeg vil indlede med fire landspolitiske nedslag fra 2024, som har stor betydning for vores kommune:
Aftalen mellem kommunerne og regeringen om næste års økonomi betyder, at Sønderborg havde mulighed for i budgettet for 2025 at styrke velfærden, sikre grøn omstilling samt tiltrække nye borgere, uddannelser og arbejdspladser.
Jeg synes, byrådet fortjener ros for igen at indgå en bred budgetaftale med deltagelse af alle 31 mandater og dermed omsætte den gode ramme, som kommuneaftalen sikrer, til konkret handling.
Aftalen mellem regeringen og landets kommuner blev formelt vedtaget, da vi for et par uger siden vedtog finansloven for 2025 i Folketinget – en finanslov, der blev vedtaget af Socialdemokratiet, Venstre, Danmarksdemokraterne, SF, Moderaterne, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.
En udvidelse af forundersøgelsen af en fast forbindelse mellem Als og Fyn blev vedtaget som en del af aftalen om finansloven for 2025. Dette blev bevilget på initiativ af Venstres gruppeformand Lars Chr. Lilleholt og mig selv for at skabe et bedre beslutningsgrundlag for vejføringen på Fyn.
Vi kender nu resultatet af den forundersøgelse, jeg selv satte i gang som transportminister, og selvom den har positive elementer, er det også tydeligt, at samfundsøkonomien kan forbedres med en alternativ linjeføring på Fyn, samtidig med at trafikken kan afvikles længere væk fra det naturskønne Svanninge Bakker.
Kongehuset vil fortsat benytte Gråsten Slot, og slottet kan se frem til tiltrængt indvendigt vedligehold. Ved tronskiftet i januar blev der rejst en del bekymring for, om det nye kongepar fortsat ville benytte Gråsten Slot.
Med civilliste-loven, som jeg var ordfører på, blev det sikret, at slottet også fremover bliver benyttet af kongehuset, og at opgaven med det indvendige vedligehold bliver løst. Det betyder, at vi også i fremtiden kan glæde os til kongeparrets ankomst til Gråsten hver sommer.
Med den grønne trepartsaftale får Sønderborg Kommune nu de konkrete værktøjer, der skal til for at få livet tilbage i havet omkring Als. Der skal rejses skov og opkøbes udsatte jorde, så udledningen af kvælstof til hav og fjorde nedbringes.
Det er en historisk aftale, og det bliver en stor opgave for landets kommuner – også Sønderborg – i de kommende år.
Men 2025 bliver helt givet også spændende, ikke mindst fordi vi kan se frem til, at det nye ferieresort åbner på Als. Det var helt tilbage i 2014, at den daværende erhvervsminister Henrik Sass Larsen kunne præsentere den aftale, der skabte muligheden for, at Nordborg Resort kunne etableres.
Det er tankevækkende, at de færreste af de projekter, der dengang blev bragt i spil, er blevet omsat til virkelighed. Men med så store investeringer, som LINAK-ejer Bent Jensen og BMC-fonden har lagt, kan det nye ferieresort forventeligt slå dørene op for gæsterne til sommer – i et ferieresort med fokus på bæredygtighed og natur.
Jeg håber, at man vil huske at invitere min gode ven Henrik Sass Larsen til begivenheden, for selvom han ikke længere er en del af dansk politik, fortjener han en meget væsentlig del af æren for, at dette gigantiske projekt er blevet til virkelighed.
Man ved aldrig rigtigt, hvad man kan forvente, når den næste præsident i USA hedder Donald Trump, men sikkert er det, at Danmarks internationale opgaver bliver store. Fra 1. januar indtager vi en plads i FN’s Sikkerhedsråd, og fra 1. juli overtager Danmark formandskabet for EU.
De store spørgsmål, det medfører, vil dog ikke overskygge, at vi til november skal til stemmeurnerne.
For da er det vælgernes tur til at bestemme, hvem der skal sidde i byrådet i Sønderborg, og hvem der skal sidde i regionsrådet i Region Syddanmark de kommende fire år.
Samtidig bestemmer vælgerne indirekte sammensætningen af det sønderjyske sundhedsråd, der kommer til at bestå af repræsentanter for de fire sønderjyske kommuner og Region Syddanmark. Dette nye sundhedsråd er en konsekvens af den sundhedsreform, et bredt flertal i Folketinget besluttede i november.
Sundhedsrådets formål bliver at styrke det nære sundhedsvæsen. Typisk vil kommunernes repræsentanter i Sundhedsrådet være formanden for Sundhedsudvalget.
Hvem der får den betydningsfulde post, vil tiden vise, men jeg forventer under alle omstændigheder, at vi også efter november vil have vores nuværende borgmester, Erik Lauritzen, i spidsen for Sønderborg Kommune, så vi kan se frem til en fortsættelse af det brede samarbejde til gavn for alle borgere og virksomheder.
En af de store opgaver, der venter Folketinget i det kommende år, bliver en reform af jobcentrene. I denne måned kunne vi fejre, at vi tre år i træk har haft en ledighed på under 3 procent i Danmark.
At der er mere end 3 millioner danskere, der hver dag går på arbejde og tjener deres egne penge, er en væsentlig årsag til, at dansk økonomi har det langt bedre end de fleste øvrige europæiske lande.
Men med så lav ledighed er det også kun naturligt at nytænke indsatsen for dem, der rammes af ledighed. Jeg forventer, at en reform på det område skal forhandles færdig i løbet af foråret.
Med disse ord vil jeg ønske dig og din familie et godt og lykkebringende nytår med et tak for 2024 og et mojn og velkommen til et spændende 2025.