Biblioteksforedrag: Beskyt din hund mod parasitter

15. maj 2013 Uncategorized

Om kort tid drager titusinder af danskere på ferie sydpå – og med på turen er ofte familiens hund. Men rejsen er ikke ufarlig for menneskets bedste ven, og mange af de sydlandske parasitter, der før var eksotiske sjældenheder i Danmark, er nu blevet alvorlig og livstruende hverdagskost for danske hunde. Derfor inviterer dyrlægeklinikken VetNatura i Sønderborg til en både spændende og oplysende informationsaften om parasitter hos hunde. Det sker på Sønderborg Bibliotek tirsdag den 28. maj.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Har du hund, og vil du gerne vide mere om, hvordan du kan forebygge alvorlige parasitangreb som f.eks. Fransk hjerteorm og Rævens Bændelorm, så er der god grund til at møde op på Sønderborg Bibliotek tirsdag den 28. maj kl. 18.30 til 20.30. Her vil dyrlæge Katrine Zachariassen sammen med parasitekspert Ingvart Christiansen nemlig fortælle meget mere om de mikroskopiske parasitter, der gør livet surt for danske hunde og deres ejere.

– Parasitangreb er ved at udvikle sig til et alvorligt problem. Senest er der f.eks. i Tønder Kommune konstateret fund af Rævens Bændelorm hos hunde. Myndighederne har derfor udsendt særlige forholdsregler, da det er en såkaldt zoonose, der også kan smitte mennesker. Også Fransk hjerteorm er desværre blevet almindelige herhjemme. Hjerteormen kan give hunde alvorlige hjerte- og lungeproblemer og kan være livstruende, hvis det ikke behandles i tide, forklarer Katrine Zachariassen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor sætter Katrine Zachariassen og hendes dyrlægeklinik VetNatura nu fokus på parasitangreb hos hunde, og hvad man kan gøre for at forebygge angrebene – men også på behandlingsmuligheder, hvis skaden først er sket.

– Vi forklarer f.eks. hvilke symptomer, man som hundeejer skal være opmærksom på, og hvordan parasitterne smitter. Vi vil også stille skarpt på nogle af de mere almindelige parasitter som bl.a. lopper og flåter, for der er rigtig meget, man som hundeejer kan gøre for at undgå problemerne, siger Katrine Zachariassen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 Truslen sydfra

Da sommerferien står for døren, er VetNaturas informationsaften om parasitter højaktuel. For især efter turen til middelhavslandene kan uønskede gæster rejse med hjem.

– Hvert år ser vi desværre, at hunde, der har været med på ferie i middelhavsområdet, bliver smittet med Tropisk hjerteorm, der overføres via inficerede myg. Afhængig af bl.a. graden af infektion, individuel følsomhed og aktivitetsniveau vil de fleste smittede hunde først udvise kliniske symptomer efter nogle år, men parasitten kan medføre en alvorlig og potentiel dødelig sygdom hos hunde. Middelhavsområdet byder også på den encellede parasit, Leishmania, som overføres via sandfluer til hunde. Leishmaniasis kan udvikle sig til en alvorlig sygdom, og derfor er det en god idé at forebygge bid, inden turen går sydpå, siger Katrine Zachariassen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderjylland hårdt ramt

Parasitter som Hjerte- og Lungeorm kom oprindeligt kom til Danmark med familiehunde, der havde været med på ferie sydpå. De første tilfælde blev konstateret sidst i 1980’erne. Dengang var det primært hunde, som blev luftet i et snævert område nord for København, der blev smittet. Sådan er det ikke i dag, hvor både hjerte- og lungeorm har spredt sig til hele landet.

 

– Foruden Odsherred og Nordsjælland er især er vores del af Jylland hårdt ramt, og vi har betydelig flere tilfælde end landsgennemsnittet. Derfor en det en rigtig god idé at få sin hund undersøgt for hjerte- og lungeorm mindst en gang om året. Ligeledes er det vigtigt at have den rette viden om både symptomer, forebyggelse og behandling, og derfor glæder vi os til at holde informationsaften om parasitter for alle interesserede hundeejere, siger Katrine Zachariassen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du kan tilmelde dig hos VetNatura på telefon 38 41 11 55, mail [email protected] eller via VetNaturas Facebook side. Tilmeldingsgebyret er 50 kr. og betales enten hos VetNatura eller ved indgangen til arrangementet.

 

 

Skrevet af: Ole [email protected]
9. december 2023 Politik, Sønderborg

Økonomiudvalget skal tage stilling til Kommuneplan 2023 – 2035

9. december 2023 Politik

På onsdag skal Økonomiudvalget debattere og beslutte at godkende eller stemme imod Kommuneplanen, som rækker helt frem til 2035. Økonomiudvalget har tidligere besluttet at 14 perspektivområder til solceller og vindmøller skrives i Kommuneplan 2023-2035. På basis af drøftelser på temamøde fremlægger forvaltningen forslag til principper for vedvarende energiprojekter, VE-projekter – og dem skal Økonomiudvalget også […]

Læs mere...
>