Borgerklinikker og kortere åbningstid i daghjem gavner kommune-økonomien

23. januar 2023 Politik

Hjemme- og sygeplejen i Sønderborg Kommune åbner Borgerklinik på Plejecenter Amaliehaven i Augustenborg og den indvies  mandag den 30. januar.

Det sker med åbent hus for alle interesserede mellem kl. 10 og 11. Den formelle indvielse af Borgerklinikken står Stefan Lydal, formand for Social-, Senior- og Handicapudvalget for, når han klipper den røde snor kl. 11.

Der vil blive serveret lidt at drikke og en snack til åbningen, skriver Sønderborg Kommune.

Borgerklinikken er bemandet fra den 1. februar 2023, som er første åbningsdag. Borgerklinikken i Augustenborg vil i første omgang have åbent tre dage om ugen, som er mandag, onsdag og fredag fra kl. 8 til 14.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgerklinikken på Amaliehaven er det første samarbejde af sin slags i kommunen. Placeringen er valgt, fordi det giver rigtig god mening, at de borgere der kommer i daghjem, også kan benytte klinikken. Borgerklinikken er samtidig for borgere, der skal have behandlet et sår, doceret medicin eller lignende.

Penge at spare

Meningen er, at flere ældre borgere skal behandles i Borgerklinikker. Planen er, at antallet af borgere på klinikker øges med 92-185 borgere pr. uge i løbet af 2023 og 203 borgere fra 2024. Det skal give hjemmesygeplejen færre besøg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samlet vil det kunne give en besparelse på 1.560.000 kroner frem til og med 2026.

Det må forventes, at der vil kunne være borgere, der ikke ønsker, at møde i en borgerklinik fremfor at få besøg i hjemmet, – fordi de har været vant til hjemmebesøg. Derfor vil det kræve politisk understøttelse af, at dem der kan – de skal – og tillid til at en sikker sygeplejefaglig vurdering og motivationsarbejde er foretaget.

Den sygeplejefaglige vurdering vil ske efter en individuel vurdering af borgerens funktionsevne, transportmuligheder og øvrige situation.

Artiklen fortsætter under annoncen

Serviceniveauet vil blive påvirket ved, at der i mindre grad tilbydes besøg af udekørende sygeplejerske. Borgeren vil dog stadig blive tilbudt samme ydelse blot i borgerklinik.

Sønderborg Kommune har allerede borgerklinikker her: Nordborg, Guderup, Gråsten, Ulsnæs, Egernsund og i Sønderborg by er der tre borgerklinikker: Ulkebøl, Kongevej, Tandsbjerg.

Daghjemmene skærer ned

Åbningstiderne i daghjemmene er i dag på hverdage i tidsrummet 9.30-16.00 og for at spare penge, så foreslås det, at åbningstiderne for daghjem reduceres til fem timer dagligt og tidspunkterne bliver mere fleksible, så de enkelte daghjem kan tilrettelægge åbningstiden efter målgruppens behov.

Artiklen fortsætter under annoncen

Daghjemmene kan i samspil med borgere og hjemmeplejen fastlægge åbningstider, der matcher behovet. Det kan eksempelvis være på hverdage kl. 10.00-15.00, kl. 9.30-14.30 eller eftermiddagsåbning fra 11.30-16.30. Derudover vil der være én lang åbningsdag pr. måned på 8 timer, som kan benyttes til længere ture eller større aktiviteter.

Status- og evalueringsrapport for daghjem har vist, at:

– mange borgere svært ved at holde til at deltage i daghjemsaktiviteter i den fulde åbnignstid på 6,5 timer.

Artiklen fortsætter under annoncen

– få deltager i daghjemsaktiviteter helt til kl. 16.

– at nogle borgere har svært ved at blive klar til at møde i daghjemmet, når det åbner kl. 9.30.

– at borgere melder fra på dagen, fordi de ikke kan nå at blive færdige.

Den reducerede åbningstid giver i alt en besparelse på 1.500.000 kroner.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
5. februar 2023 Kultur, Sønderborg

Kom tæt på krimidronningen Sara Blædel når hun besøger Brecklings Bogcafé

5. februar 2023 Kultur

Allan Breckling har sat Sara Blædel – Danmarks kvindelige krimiforfatter nummer ét – på plakaten til den næste udgave af Brecklings Bogcafé, som finder sted i Sønderborghus onsdag den 1. marts fra klokken 19. “Når jeg får besøg af Sara Blædel igen, så er det på opfordring fra flere kvindelige krimilæsere og jeg er glad […]

Læs mere...