Borgmester: Færre penge fra staten – det bliver svært at undgå at skære i velfærden

5. september 2019 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg Kommune får 56,7 millioner kroner mindre i udligning fra staten til næste år.

Det viser foreløbige beregninger, som er lavet på baggrund af udmeldinger fra Social- og Indenrigsministeriet.

Det er ændringer i folketallet og samtidig er flere kommuner kommet med i ordningen og skal dermed have del i puljen. Det er ikke mindst de to hovedstadskommuner Gentofte og Frederiksberg, som får en del af pengene, fortæller borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse:

”Det er virkelig slemt det her. Vi er godt i gang med at arbejde med budgettet for næste år, hvor vi i forvejen kommer til at skære 80 millioner kroner ud. Hvis vi oveni skal skære yderligere 56,7 milioner, så bliver det enormt svært at få driftsbudgettet til at hænge sammen uden at skære i kernevelfærden.

Artiklen fortsætter under annoncen

I forhold til 2019 flyttes der 270 millioner kroner fra 13 provinskommuner. Blandt andet fordi befolkningstallene har ændret sig.

Men en væsentlig faktor er, at nye kommuner er kommet ind i puljen:

”Her skinner det i øjnene, at to rige hovedstadskommuner står for 185 millioner kroner, som flyttes fra fattige til rige kommuner. Det er ubegribeligt, at staten tillader, at to rige hovedstadskommuner skal have del i den her pulje. Det understreger bare, at der snarest muligt skal laves en reformering af udligningssystemet, så der kan rettes op på skævhederne mellem kommunerne”, siger borgmester, Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune fik i 2019 170,4 millioner kroner fra puljen – i 2020 bliver tallet 113,7 millioner. De lavere tilskud vil blive regnet ind når byrådet i de kommende måneder skal lægge budgettet for 2020.