Byrådet gør klar til at lægge budget for 2023

20. april 2022 Politik

Byrådspolitikerne skal snart i gang med at lægge et budget for det kommende år – og i det budget, skal der ikke tænkes på de besparelser på 45 millioner kroner, som tidligere er aftalt.

“Dem har vi bekymret os om tidligere og det behøves vi ikke gøre en gang til”, sagde borgmester Erik Lauritzen umiddelbart efter Økonomiudvalgsmødet. Han fortæller videre, at politikerne er opsat på at komme tidligt i gang med budgettet.

“Og derfor er der lagt en plan for forløbet”, siger borgmesteren til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at der er store udfordringer, som skal klares.

“Og det er at udgifterne indenfor Børne- og Uddannelsesområdet stiger og det samme gør de indenfor Social-, Senior- og Handicap-området. Vi havde regnet med en håndsrækning fra Christiansborg, men den ser ikke ud til at komme”.

Antallet af ukrainske flygtninge får også betydning for kommunens økonomi.

“Lige nu er der lidt under 300 ukrainske flygtninge i Sønderborg Kommune og omkring 80 af dem har fået opholdstilladelse. Udgifterne til andre 270 asylansøgere, som lige nu er i Den Hvide By i Augustenborg, dækker staten”, sagde borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ukrainere, som får opholdstilladelse, skal have integrationsydelse og hjælpes i job. Deres børn skal også i modtageklasser – og det er kommunen, der skal klare det”.

Borgmesteren fortælles også, at befolkningstallet har indflydelse på det kommende budget.

“Vi er godt på vej til at bremse fraflytningen og det kan føre til, at vi mister det tilskud, som gives til kommuner med faldende indbyggertal”, siger Erik Lauritzen og tilføjer, at det kun mærkes i en overgangsperiode.

En betydelig faktor er stadig ubekendt – og det er, at Byrådet ikke ved, hvad der kommer af penge fra den kommende budgetaftale med staten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om der venter fyringsrunder i kølvandet på det kommende budget, kan borgmesteren ikke sige.

“Men det er jo indlysende, at hvis der skal spares, så skal det ske ved at fyre”, sagde han og tilføjer, at en skattestigning ikke ligger i kortene.

Ellen Trane Nørby, som er politisk ordfører for Venstres byrådsgruppe, sidder også med i Økonomiudvalget, og hun fortæller, at Venstre også er bekymrede for kommunens økonomi.

“Når vi kigger lidt frem, er kommunens økonomi ikke stærk, så det er vigtigt, at vi får bremset fraflytningen. Det er ganske enkelt nøglen”, sagde hun til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun fortæller, at der blandt de ukrainske flygtninge er mange, som heldigvis både kan og vil arbejde.

“Men bliver ukrainere med opholdstilladelse talt med i udligningsordningen, så kan det blive dyrt for Sønderborg”, sagde Ellen Trane Nørby. Hun foreslår, at Byrådet beslutter at spare penge på arbejdsmarkedsområdet.

“Der er ikke mange ledige i Sønderborg og så er det oplagt at tilpasse bemandingen i Jobcenter til den virkelighed, der er”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...