Byrådet lukker sig om sig selv – Byrødderne orienteres om deres tavshedspligt

29. april 2020 Politik

På Byrådsmødet onsdag skal politikerne orienteres om, hvordan de skal forholde sig til lukkede dagsordenspunkter og tavshedspligt. Det fremgår af dagsordenen for byrådsmødet.

”Vi oplever i forvaltningen, at byrådspolitikerne indimellem kan være lidt usikre på, hvornår en sag skal behandles som et lukket eller et åbent punkt og hvad en byrådspolitiker egentlig må referere til offentligheden fra en sagsbehandling under et lukket punkt”, siger chefen for byrådssekretariatet Pernille Svindt Lentfer til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Notatet, som byrådspolitikerne orienteres om på byrådsmødet, har været under udarbejdelse af forvaltningens jurister de seneste 14 dage og var i første omgang tiltænkt forvaltningens medarbejdere.

Forvaltningens medarbejdere skal klædes bedre på

Formålet var, at forvaltningens medarbejdere skulle klædes bedre på, når de lokale politikere henvendte sig til dem med spørgsmål om lukkede punkter og hvad der må – og ikke må – refereres fra den lukkede sagsbehandling.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg har bedt om at få notatet behandlet på Byrådsmødet, fordi jeg synes, det giver rigtig god mening at hele byrådet kender reglerne og ikke kun medarbejderne i forvaltningen, da det jo trods alt er politikerne, der typisk skal overveje, hvad der må siges og ikke siges, når de har behandlet lukkede punkter i Byrådet”, siger Pernille Svindt Lentfer, som er sekretariatschef for Byrådssekretariatet og Juridisk afdeling i Sønderborg Kommune.

Ifølge Pernille Svindt Lentfer ligger der ikke en konkret sag om overtrædelse af tavshedspligten til grund for, at Byrådet nu skal orienteres om deres tavshedspligt:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det beror ikke på nogle konkrete sager, hvor nogle byrådspolitikere har været for åbenmundede i forbindelse med udtalelser fra behandlingen af lukkede sager. Fra min side handler det mere om, hvordan forvaltningen skal rådgive de lokale politikere”, siger Pernille Svindt Lentfer til SønderborgNYT.

Behandling af sager i Byrådet er som udgangspunkt åbne

Der vil dog i praksis være en række sager, som ikke kan behandles for åbne døre, fordi de af forskellige grunde indeholder tavshedsbelagte oplysninger og derfor behandles disse sager for lukkede døre, hvor der ikke er adgang til hverken at overvære behandlingen i Byrådet eller til at se sagsfremstillingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De sager, der typisk vil blive behandlet som lukkede punkter i Byrådet, er sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold, sager om køb og salg af faste ejendomme samt overslag og tilbud på bygningsarbejder og leverancer.

Ekspert: Lukkede punkter svækker demokratiet

Mandag udtalte Roger Buch, der er ekspert i kommunalpolitik, til SønderborgNYT, at tavshedspligten alene gælder de kritiske elementer i sagen og at Byrådet kun skal lukke punkter, når det er tvingende nødvendigt, fordi lukkede punkter svækker demokratiet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derudover skal offentligheden hurtigst muligt have information om sagsbehandlingen, når punktet er behandlet, oplyser Roger Buch.

Borgmester ønsker mere åbenhed

Borgmester Erik Lauritzen fortalte mandag til SønderborgNYT, at kommunens jurister er i gang med at se på, om der er for mange lukkede punkter i Byrådet og borgmesteren ser gerne, at der ved de lukkede punkter også står en dato for, hvornår offentligheden kan blive oplyst om sagen, så borgene kan følge demokratiets arbejde.

Der er Byrådsmøde onsdag aften klokken 17:00 og du kan følge byrådsmødet direkte på Kommune-Tv.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
4. august 2021 Kultur, Sønderborg

Uffe Lorenzen giver en udendørs koncert i Sønderborg

4. august 2021 Kultur

Lørdag den 14. august giver Uffe Lorenzen er gårdhavekoncert i Sønderborghus i eftermiddagstimerne. Uffe Lorenzen er kendt som den karismatiske forsanger og frontfigur i Spids Nøgenhat og Baby Woodrose. Han har huseret på den danske rockscene siden slutningen af ’80erne og fik sit gennembrud med Baby Woodrose i 2003, hvor de som et af de […]

Læs mere...