De folkevalgte vil ha’ sundere borgere – planen til det sendes i høring

6. december 2018 Politik

Sundhedspolitikken er kommunens tværgående politik for, hvordan opgaver på sundhedsområdet prioriteres. Sundhedspolitikken skal understøtte Byrådets fokus på et godt liv, hvor sundhed handler om at have det godt fysisk, psykisk og socialt.

Sundhedsprofilen viser, at det går den forkerte vej med borgernes sundhed i Sønderborg Kommune.

Fra 2010 til 2017 har Sønderborg Kommune blandt andet fået flere borgere, som er overvægtige, har dårlig mental sundhed og er fysisk inaktive.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sundhedsudvalget har i efteråret 2018 været i dialog med kommunens borgere om den kommende sundhedspolitik. Dialogen med borgerne har især sat fokus på tre temaer. Borgerne har behov for fællesskaber og socialt samvær i forbindelse med sunde vane- og livsstilsændringer.

Fællesskab giver borgerne mod på mere sundhed, og er derfor en væsentlig motivation for at igangsætte og fastholde en sundere livsstil.

Borgerne giver udtryk for, at de sunde valg skal være lette og enkle.

Når man søger hjælp, skal den være let at finde.

Og vejen til handling skal være kort og klar. Familien og særligt forældrene blev i flere tilfælde nævnt af borgerne som rollemodel for børn og unge. Vaner har som oftest greb om hele familien.

Derfor ønsker borgerne, at sundhedstilbud har blik for hele familien og familiens vaner. Det samme gælder for arbejdspladsen eller skolen, hvor en varig forandring bedst sker i fællesskab.

”Hvis sundhedspolitikken skal have en effekt, skal borgerne kunne se sig selv i den. Og med de gode input, vi har fået fra borgerne, er jeg sikker på, at den nye sundhedspolitik kommer tættere på borgernes behov. Nu sender vi udkastet i høring, og jeg glæder mig til at se, hvilke tilbagemeldinger vi får”, siger sundhedsudvalgets formand,Helge Larsen, i en pressemeddelelse.

Der er sat fokus på fem prioriterede områder: Tobak, mental sundhed, fysisk aktivitet, overvægt og kronisk sygdom.

Temaerne fra borgerdialogen er skrevet ind i høringsudkastet til den nye sundhedspolitik “Mod på mere sundhed” for 2019-2022, der nu sendes i offentlig høring.

Høringsperioden er fra den 5. december til den 21. januar.

Høringsudkastet er HER på kommunens hjemmeside, hvor alle har mulighed for at afgive høringssvar.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk