Det første tilløb til ‘Blå Kolonihaver’ blev taget torsdag aften

26. september 2019 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften mødte en stor flok mennesker op i det Sønderjyske Køkken, hvor de blandt andet fik smagt på nogle af de spændende retter, man kan bruge blåmuslinger til – og meningen med at smage på lækkerierne var, at naturvejleder Andreas Hermann synes, der skal laves en forening, som kan lave en ‘blå kolonihave’, hvor der kan dyrkes blåmuslinger, som kan bruges i den lokale madlavning.

“Vi smager på muslingesuppe, gratinerede muslinger, dampede muslinger og vi smager en maynaise, der er muslinger i”sagde køkkenchef Sune Axelsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt deltagerne var Mogens Dall fra Landbo Syd og det handler på ingen måde om, at han vil droppe at spise madvarer fra landbruget.

“Jeg spiser afvekslende kost og det er ikke længe siden, jeg smagte østers fra Rømø. Muslinger er også interessante – og vi har dem lige uden for døren”, siger Mogens Dall til SønderborgNYT.

Den blå kolonihave

“Vi har allesammen stået og kigget ud over vandet, men hvilke dyr er der underfladen. Er det godt eller skidt, de er der – og hvad kan vi høste under havoverfladen”, spurgte naturvejleder Andres Hermann de personer, som var kommet for at finde ud, om de vil være med til at dyrke muslinger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er mange blåmuslinger langs de 209 kilometer kyst, som der er i kommunen.

“Så vi satte nogle liner op i april 2017 og fem måneder senere sad der babymuslinger på dem. De små muslinger lagde vi i nogle strømper, som vi satte ud igen og nu venter vi på, muslingerne vokser sig store. Jeg kan fortælle de er omkring 5-6 centimer i dag”, sagde Andreas Hermann.

Han har en fornemmelse af, at ledelsen i kommunen nok ikke synes, det er smart, hvis han og andre naturvejledere bruger en masse arbejdstid på at lave blå kolonihaver.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Derfor synes jeg, vi skal finde ud af, om vi kan lave en forening, som kan gøre det”, sagde Andreas Hermann.

Hardy Jensen fra Havhøst

Hvis der laves en forening, som vil dyrke en eller flere blå kolonihaver, så skal der nogle tilladelser til – og måske skal der stilles en økonomisk sikkerhed.

“Når der nogle steder bedes om et beløb som sikkerhed, så skyldes det, at der skal være penge at rydde op for, hvis foreningen lukker og man lader liner og strømper stå i havet”, sagde Hardy Jensen fra Havhøst.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hardy Jensen har spurgt sig for, så han kunne fortælle, at Alssund har fantastiske forhold til muslinger.

Havhøst er dem, der tager sig af foreningerne bag de mange marine nyttehaver, som de blå kolonihaver også hedder.

“Vi hjælper også gerne nystartede foreninger med at komme i gang”, sagde Hardy Jensen og kom med et forslag til et navn på en af de måske kommende undervands-haver:

“Kalde den Sund-have og brug dobbeltbetydningen”, sagde han og skyndte sig at tilføje, at det naturligvis er op til medlemmerne i den måske kommende forening, hvor mange blå kolonihaver, der skal være, hvor de skal placeres og hvad de skal hedde.

Artiklen fortsætter under annoncen

På landsplan er der 10 blå kolonihaver – og de to af dem bruges alene til undervisning.

“Og Havhøst arbejder med dyrkning, undervisning og især formidling er vigtig og det er det jo også her”, sagde Hardy Jensen.

Optakt til at lave en forening

Naturvejlederen bad interesserede, der gerne vil være med til at lave en forening, som skal arbejde med ideen om, der laves blå kolonihaver ved de lokale kyster om at række hånden op – og flere  viste interesse.

Hvis der er andre, der gerne vil være med i en ‘Blå kolonihave-forening’, så kan de sende en mail til [email protected]

“Om kort tid samler vi de interesserede, sætter os ned og finder ud af, hvordan vi starter en forening og kommer videre”, sagde Andreas Hermann.

Og Hardy Jensen fra Havhøst skyndte sig at fortælle, at han har en skabelon med alt det, der er vigtigt i foreningsvedtægterne, når foreningen vil ha’ en have under havoverfladen.

 

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...