EU-landene er enige om, at EU skal have styr på de ydre grænser. Indtil EU har det, så vil blandt andre Danmark holde fast ved grænsekontrollen. Og når EU-landene ikke bakker op om kontrollen af de ydre grænser, så kan den danske grænsekontrol forlænges igen og igen.
EUs asylstøttekontor, EASO, der hjælper med at kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter, slår alarm:
“EUs medlemslande – heriblandt Danmark – bidrager ikke med de eksperter, som skal bruges til at sikre EUs ydre grænse”.
Det konstaterer direktøren for asylstøttekontoret, portugiseren José Carreira, over for Berlingske.
“Vi har brug for, at EUs medlemslande udsender flere eksperter og udsender dem uden alle mulige betingelser”, siger direktøren, der kun har halvdelen af de fagfolk, der er blevet lovet, til sin rådighed.
EASO folk skal hjælpe de græske myndigheder med at screene de flygtninge og migranter, der tager turen fra Tyrkiet, og EU-landenes manglende støtte betyder ifølge flygtninge- og migrationsforskeren Martin Lemberg-Petersen fra Aalborg Universitet, at EU er i fuld gang med at underminere sin egen erklærede politik om at løse udfordringen med flygtninge- og migrantstrømmen humanitært og i fællesskab.
Danmark er et af de EU-lande, der slet ikke bidrager med fagfolk til EASOs screening og asylarbejde i Grækenland.
Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter overfor Berlingske, at Udlændingestyrelsens i alt 13 udsendte i Grækenland blev trukket hjem i juni efter kun et par måneders udstationering.