Flygtninge er glade for integrationsforløb

13. maj 2013 Uncategorized

Flere end 60 kvoteflygtninge, fordelt på seks hold, har de seneste tre år deltaget i forløbet ”En sund integration”, som i samarbejde med Jobcenteret udbydes i Sundhedscentret. Det er et otte ugers forløb, hvor teoretisk viden om det danske samfund veksler med bl.a. køkkenarbejde, cykelture og besøg på bondegård, bibliotek og naturskole.

 

Deltagerne har nu evalueret forløbet, og de er kort fortalt meget begejstrede. Der er mere end 90 procents tilfredshed med forløbet som helhed, med undervisernes formidling, med følelsen af at være godt tilpas i gruppen, med undervisningen i såvel madlavning som køkkenhygiejne samt i sundhedsformidling, færdselslære og motion.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Et stort flertal af deltagerne tilkendegiver, at forløbet har gjort dem mere klar til at komme ud på en arbejdsplads. De føler sig også bedre i stand til at foretage indkøb, smøre madpakker til deres børn og til at lave mad med de råvarer, de kan købe i Danmark. Værdien af sund kost og motion ved de mere om nu, og de ved, at ansvaret for forebyggelse og sundhed ligger hos dem selv. Det har også været positivt at opleve, at især kvinderne har et stort ønske om at hjælpe andre og involvere sig i frivilligt socialt arbejde, fortæller Trine Plougmann, leder af forebyggelsesteamet i Sundhedscentret.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Over halvdelen af deltagerne fortæller, at de er blevet bedre til at forstå og tale dansk. Integrationsteamet, som har fulgt kursisterne, oplever at også kursister, som er beskrevet som analfabeter, forbedrer sig klart i forhold til at klare sig på dansk. ”Det er blevet nemmere at snakke med naboerne og damen i supermarkedet” – udtrykker en kursist det i sin evaluering.

 

– Evalueringen viser i den grad, at det er lykkedes at imødekomme et behov, og at formen med både teoretisk viden og praktisk samarbejde fungerer godt. Det er integration i praksis og en god anledning til at tilegne sig sproget, når man køber ind, laver mad og motionerer sammen. Det er positivt, at kursisterne efterspørger et kursusbevis og muligheden for opfølgning, og derfor glæder jeg mig over, at vi i sundhedsudvalget er enige om at videreføre indsatsen som en del af handleplanen for kronikerområdet, siger Jesper Rosanes, formand for Sundhedsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. juli 2021 112, Sønderborg

Vand fra branden hos Omnicom forurener Ulkebøldam

29. juli 2021 112

Slukningsarbejdet af branden hos Omnicom på Stødagervej i Sønderborg gør, at en del af vandet fra brandslukningen er endt i Ulkebøldam. Det betyder, at Ulkebøldam er forurenet, og lige nu arbejder miljøfolk og beredskab på at minimere forureningen. Cirka halvdelen af Ulkebøldam er forurenet. Årsagen til forureningen er, at en del af vandet, der er […]

Læs mere...