Folkebevægelsen om affald i naturen vil have myndigheder og politi på banen

17. september 2019 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Selvom der lige nu er omkring 1700 medlemmer i Folkebevægelsen mod affald i naturen, så kan der sagtens bruges endnu flere medlemmer.

Det fortæller Svend Erik Petersen, formand og idémand. Han tilføjer, at man melder sig ind via bevægelsens Facebookside.

Formålet med foreningen er at gøre os alle opmærksomme på, det ikke er hensigtsmæssigt at bruge naturen som skraldespand. Hverken når det gælder cigaretskodder, som smides ud fra biler eller større mængder affald, der smides i grøftekanten.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal have ændret folks holdning, så de tænker sig om, når de skal af med deres affald”, siger Svend Erik Petersen til SønderborgNYT.

Og ikke nok med at folkebevægelsen vil forsøge at opdrage. Fløjlshandskerne pakkes væk og boksehandsker bliver taget på. Der er nemlig regler og love, der siger, vi ikke må smide vores affald rundt omkring.

“Så jeg har tænkt mig at bede myndigheder og politi til at være mere flittige til at skrive bøder ud til synderne”, siger Svend Erik Petersen, som mener, der skal statueres nogle eksempler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Forsyning opdrager

Der er adskillige elever fra Sprogskolen, der har været på små kurser hos Sønderborg Forsyning, hvor de har lært alt om affaldssortering og håndtering.

“Mange af dem kommer fra lande, hvor der ikke er renovation, så det er helt nyt for dem. Og så har mange skoleelever også været på kurser, så de har lært, man skal smide sit affald i de rigtige containere”, siger Svend Erik Petersen.

Folkebevægelsen mod affald i naturen har deltaget i de landsdækkende affaldsindsamlinger og i områderne omkring Guderup, Vollerup og Høruphav blev der samlet tre tons affald, som andre bare havde smidt i den fælles natur.

Artiklen fortsætter under annoncen

Faste samlere

Tre af folkebevægelsens medlemmer samler jævnligt affald i de områder, hvor de selkv bor.

“Jeg cykler hver dag fra Dybbøl Skanse til Dybbøl Skanse og jeg blev træt af at se på alt det affald, der lå og flød. Derfor samlede jeg det op”, siger Karl Nielsen fra Dybbøl.

I staren var der rigtigt meget, der skulle samles op, men nu er det lidt bedre.

“Mandag blev det til halvfyldt, sort affaldssæk, så der er fremgang”, siger Karl Nielsen, der mener, det har en virkning på andre, når de ser, der er en, som går og rydder op i naturen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De fleste er også mindre tilbøjelige til at smide affald, hvor der er rent og pænt, mener han.

“40 procent af danskerne er miljøbevidste, andre 40 procent kan vi nå gennem kampagner og de sidste 20 procent er udenfor rækkevidde og helt ligeglade”, siger Svend Erik Petersen.

Susanne Lund er også affaldsamler og det er på Kærvej, damgade og ved området omkring McDonalds i Sønderborg.

Se også SønderborgNYTs tv-indslag med bevægelsen. KLIK HER

Artiklen fortsætter under annoncen