Forringelserne på Ulkebøl Skole betyder op til 29 elever i klasserne

31. maj 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften blev politikere fra Børne- og Uddannelsesudvalget modtaget af demonstrerende børn og voksne, da de ankom til forvaltningens adresse på Jyllandsgade, hvor de folkevalgte skulle tale nedskæringer i folkeskolerne med formændene fra skolebestyrelserne. Efter mødet har udvalgspolitikerne haft en snak om, hvilke af forvaltningens spareforslag, der skal sendes i høring efter det næste udvalgsmøde.

Formanden for skolebestyrelsen på Ulkebøl Skole, som de demonstrerende børn og forældre kommer fra, Elena Larsen, holdt en tale, hvor hun fortalte, at Børne- og Uddannelsesudvalgets udefra mest af alt ligner et klassisk afsnit af Luksusfælden, hvor ingen har overblik, og den ene hovsa-løsning overtager den anden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Politikernes nedskæringer kommer i en tid, hvor man nationalt ser, at elevernes generelle trivsel og faglige udvikling falder. Ungdomskriminalitet stiger. Antallet af tunge anbringelsessager stiger. Flere og flere elever skal inkluderes i den almene folkeskole, og flere af de ressourcestærke forældre vælger fri- og privatskolerne til”, sagde Elena Larsen.

På Ulkebøl Skole har flere omgange med nedskæringerne gjort, at når en lærer er syg, så træder der ikke en uddannet lærer ind som vikar.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der kommer en lærerstuderende eller en af medarbejderne fra administrationen – og handler det om en lærer, der har de større klassetrin, så får de fri, når det er i ydertimerne”, siger Elena Larsen til SønderborgNYT. Hun fortæller videre, at forvaltningens spareforslag kan betyde op til 29 elever i en klasse.

Bestyrelsesformanden undrer sig over, at Børne- og Uddannelsesudvalget ikke reagerer på, at på den største af folkeskolerne, Dybbølskolen, der ‘koster’ en elev 54.000 kroner om året, mens en elev på Rinkenæs Skole ‘koster’ 96.000 kroner om året.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Politikerne siger, at folkeskolerne løbende har fået flere penge, men de er brugt på it-udstyr og til at dække de naturligt stigende lønudgifter til personalet”, siger bestyrelsesformanden. Hun fortæller, at opgaverne i de enkelte folkeskoler er de samme, men de skal løses for færre penge.

“Men færre penge betyder også færre kroner til løn, altså til lærere”.

På Ulkebøl Skole betyder nedskæringerne:

Sammenlægning af klasser, hvilket indebærer flere elever i klasserne. Det er lig med mindre tid til den enkelte og færre m2 pr. elev i lokalerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Færre muligheder for at iværksætte en målrettet indsats for den enkelte elev.

Færre vikartimer til det faste personale betyder flere uuddannede vikarer – flere elever vil få fri i ydertimerne.

Nedslidning af legepladser – redskaber, boldbaner, bål hus, borde/bænke med mere. Der er alene råd til at sørge for at vedligeholde disse, så de ikke er ’farlige’ for eleverne.

Nedslidning af inventar – borde, stole, skabe, elevgarderober med mere. Nedslidningen sker ikke alene af skolens elever, men også af foreninger, der benytter diverse lokaler samt lokalbefolkningen og forsamlingshusets gæster, der bruger udendørsarealerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Begrænsning på undervisningsmaterialer – for eksempel bøger og portaler i de forskellige fag betyder færre faglige muligheder. Færre muligheder for elevdifferentiering.

Nedjustering af elevaktiviteter herunder fælles/anderledes dage, lejrskoler, hytteture samt ture ud af huset i det hele taget – transportudgifter, entréudgifter, flere udgifter til personaletimer.

På ture ud af huset sendes der alene en lærer med pr. klasse fra 4.-9. klasse.

Det sjove og det spontane forsvinder – eksempelvis is til alle børn en varm sommerdag.

Færre penge til de praktiske/ musiske fag – så som penge til at lave mad for i madkundskab, materialeindkøb til billedkunst, sløjd og håndarbejde. Færre penge til musikinstrumenter, idrætsredskaber mm.

Færre penge til indkøb af særligt materiale og hjælpemidler til udfordrede elever. Det gælder indkøb af kugleveste, fodgynger, særlig stole, luftpuder mm.

Ingen penge til at øge trafiksikkerheden omkring skolen.

Ingen penge til personalepleje.

Begrænsede penge til videreuddannelse af personalet, dette både for den enkelte og hele personalegruppen

Færre penge til indkøb af it-udstyr.

Udvalgsformanden fik også ordet

“Hvorfor siger du, at skolebestyrelserne bestemmer og også der er tilført flere penge”, siger skolebestyrelsesformand Elena Larsen udvalgsformand Jesper Smaling?

“Det er alene i det seneste år, der er skåret i folkeskolernes økonomi. I de andre år er der løbende sat flere penge af til skolerne”, sagde Jesper Smaling og prøvede at forklare, hvorfor det er nødvendigt at spare.

“I kommunen er vi trængte, fordi vi i år bruger 42 millioner kroner mere på udsatte børn end vi gjorde for blot tre år siden. Hvis ikke vi skal skære ned i folkeskolerne, så skal vi have en håndsrækning fra Folketinget og regeringen, der lige nu sætter penge af til Forsvaret, Ukraine-indsatsen og til skattelettelser. Det er tredje år i træk regeringen og Folketinget ikke har sat ekstra penge af til folkeskolerne”, sagde udvalgsformanden og opfordrede demonstranterne til at hjælpe med at råbe Christiansborgpolitikerne op.

Du kan SE BILLEDER HER.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...