Fritidslivet sat på den politiske dagsorden

30. oktober 2013 Uncategorized

Idræt ser vi som fælleskab og  fritidsfornøjelse og derfor er det noget, der berører rigtigt mange borgere. Onsdag aften fik politikerne lov til at fortælle, hvordan vil støtte især idrætten de kommende fire år. Det gjorde de i Teatersalen i Hotel Comwell, hvor omkring fyrre interesserede fulgte med, da Michael Willemar dirigerede ordene fra både scene og sal.

Den lokale sportsminister, Stephan Kleinschmidt.

Den lokale sportsminister, Stephan Kleinschmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Alle skal have mulighed for at dyrke idræt livet igennem og idrætten skal have gode rammer. Og netop rammerne har vi gjort en del ved gennem de seneste år, siger Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Part. Han er formand for Kultur- og Erhvervsudvalget og dermed også idrættens politiker.

– I den kommende tid skal vi have kigget på foreningernes rammevilkår og vi skal have samarbejdet mellem skoler og foreninger på plads, siger han. Altså er der udsigt til, at idrætten rykker ind i skolerne sammen med skolereformen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Uorganiseret idræt

– Vi skal støtte både den organiserede og den uorganiserede idræt, fordi dét at folk bevæger sig, gør dem sundere og det er der penge i på sigt, siger Claus Klaris. Han er sikker på, at spares der på udbredelsen af sundhed, så bliver det dyrt på sigt, hvor der skal sendes penge til regionen, som behandler syge mennesker.

Det samlede panel på scenen i Teatersalen.

Det samlede panel på scenen i Teatersalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Idræt i skolerne skal bredes ud over hele dagen og undersøgelser viser, at fysisk aktive børn har lettere ved at lære, siger Venstres Claus Klaris.

Foreningerne taber

Konservative Søren Tylvad Andersen mener, at foreningerne taber i konkurr4encen om medlemmer, fordi der er fitness-centre, hvor folk kan komme og gå, som de vil.

Johnny Søndergaard er fortaler som motion som alternativ til piller.

Johnny Søndergaard er fortaler som motion som alternativ til piller.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det kan foreningerne ikke matche, siger han. Desuden mener han, at den arbejdsbyrde, der er i foreningerne er alt for stor.

Går vores egne veje

Socialudvalgsformand Jørgen Jørgensen fra SF lagde ud med at fortælle, at han hjemmebane ikke er idrætten, men han har da været med til at behandle sagerne om idræt i Byrådet, så helt blank føler han sig ikke.

– Tendensen er, at vi bliver mere og mere individualister og det går ud over fællesskaberne. Det ses i idrætsforeningerne, siger SF’eren. Han tilføjer, det heller ikke gavner fællesskaber, at vi flytter rundt i hælene på jobbene.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Folk køber de tilbud, der passer dem og er ret uorganiserede, men hos SF vil vi støtte det hele. Vi vil nemlig et samfund med plads til alle – også til dem der dyrker idræt, siger Jørgen Jørgensen.

Han er helt på det rene med, at motion er et glimrende alternativ til piller og anden medicin, altså sundhedsfremmende.

Ikke kun de runde

– I Sønderborg går der mange dejlige, runde mennesker omkring og de skal motionere, så de taber sig. På Julemærkehjemmene har de vist, at det virker, siger Johnny Søndergaard fra Alssundlisten. Han går straks videre:

– Det er ikke alne de overvægtige, der skal motionere. Det skal vi alle sammen. Enten i idrættens rammer eller på andre måder – og kommunen skal støtte det hele, siger han.

– Og det skal den, fordi det er bedre med motion end behandling og medicin.

Efterfølgende fortæller han, at der stadig er mange af de rammer, der omkring idrætten, der slet ikke er gode nok.

Selv sportsmand

Bjarke Valeur Bruhn-Rasmussen fra Fælleslisten kunne lægge ud med at sige, han er håndboldspiller.

– Jeg er lige begyndt at spille efter en pause på 15 år, siger han og giver så udtryk for, at idræt er vigtigt for både sundhed og fællesskabsfølelsen..

– Og den uorganiserede idræt skal vi selvfølgelig have plads til, siger Bjarke Valeur Bruhn-Rasmussen. Skolereformen, der holder børn i skolen i væsentligt flere timer hver eneste dag, er Fælleslisten ikke glade for.

Bjarke Valeur Bruhn-Rasmussen rejser sig og fortæller, han selv er aktiv.

Bjarke Valeur Bruhn-Rasmussen rejser sig og fortæller, han selv er aktiv.

– Den tager børnenes fritid og det kan ramme foreningerne på medlemstallet, siger han.

Helt ud til kanten

– Hos Socialdemokraterne er vi glade for idræt og foreningsliv og det må gerne koste lidt. Det vigtige er, der også er tilbud i yderkanterne af kommunen, siger Niels Ole Bennedsen. han nævner, at idrætspolitikken måske skal kigges igennem på ny.

– Det har vi ikke gjort siden 2009, siger han.

Fælleskab som værktøj

Anders D. Sonne fra De Radikale sad i panelet for Kristian Myrthu og opfordrede fra start til, at man husker at stemme på Kristian.

– Og så kan jeg fortælle, der er god mening i at få de mange udenbys studerende trukket ind i foreningerne i Sønderborg, siger Anders D. Sonne. Når de unge mennesker er en del af en forening, så er de med i fællesskab, der giver gode og nære venner.

– Og så vil de ikke flytte igen, siger han.

– Sønderborg er jo flot, dejlig og har billigere boliger end København, siger Anders D. Sonne.

– Og så er der ikke langt til grænsen, hvor der kan hentes billige øl.

Flere penge til foreningerne

Den kommende skattestigning giver ikke flere penge til foreningerne i idrætsverdenen. Det blev slået fast i en fart fra skattestigningspartierne i panelet. Først af alle lagde Søren Myrthu fra Konservative – der ikke er repræsenteret i Byrådet – fast, at der ikke skal bruges flere penge. Men han vil arbejde for gode vilkår.

Vil kommunen investere få penge i at spare mange penge?

Vil kommunen investere få penge i at spare mange penge?

Claus Klaris og Stephan Kleinschmidt har penge i baghånden til idrætten og Johnny Søndergaard mener også, der skal penge til – og så kan vi trøste os med, at de kommer igen på besparelser i sundhedsudgifter, fordi vi får færre syge.

Et konkret forslag fra salen gik på, at kommunen stopper erhvervsstøtten til Sønderjyskes håndboldherrer og bruger de 750.000 kroner på bredden i stedet.

– Hvis håndboldherrerne skal have støtte, så skal erhvervslivet træde til – ikke skatteborgerne, siger en foreningsmand.

 

Skrevet af: Ole [email protected]
8. december 2023 Politik, Sønderborg

Ingen ved hvordan det politiske landskab ser ud når Stephan Kleinschmidt er ude

8. december 2023 Politik

SønderborgNYT har spurgt borgmester Erik Lauritzen og Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hvordan de tror, at det vil ændre det politiske landskab, når Slesvigsk Parti ikke længere skal have Stephan Kleinschmidts navn på stemmesedlerne. Ved et seneste valg fik Stephan Kleinschmidt 2038 personlige stemmer – Kirsten Bachmann 139 personlige stemmer og Christel Leiendecker 136 […]

Læs mere...