FV19: Skolevalget er slut – Blå blok fik flest stemmer, men…

31. januar 2019 FV19

Efter tre ugers Skolevalg kulminerede det hele torsdag aften med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultaterne fra landets regioner tikkede ind i Landstingssalen til store jubelbrøl fra ungdomspolitikerne.

I løbet af dagen havde 63.463 elever fra 8., 9. og 10 klasser landet over været forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, som de er mest enige med.

I Region Syddanmark vinder Socialdemokratiet Skolevalget 2019 med 23,4 procent af stemmerne, Venstre fik 18,4 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 12,5 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

På landsplan fik blå blok samlet set 51,2 procent af procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok.

Men, men…

”Folketingets sammensætning står til at blive ændret totalt, hvis de unge måtte bestemme. Nogle partier bliver mere end fordoblet, mens andre halveres. Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der ved de to forrige skolevalg har stået svagt, er nu næsten på samme niveau som moderpartiet. I absolut antal stemmer har blå blok fået flest, men hvis man tager højde for spærregrænsen på to procent, som Nye Borgerlige og Kristendemokraterne netop ikke når op på, får rød blok alligevel flest mandater,” siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen

”Jeg er simpelthen så stolt af DSU og Socialdemokratiet, og det jeg er allermest stolt af, det er at socialdemokratiet er et nuanceret parti. Det her viser, at skoleeleverne ikke er interesserede i de populære svar, de er interesserede i de rigtige svar. Det er fantastisk det her” siger Frederik Vad Nielsen fra DSU i en pressemeddelelse.

Og Venstres Ungdoms formand, Jacob Sabroe, siger:

”Der er stadigvæk klart flertal til blå blok. Ungdommen vil stadigvæk gerne have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. 51,2 procent har peget på blå blok. Venstre er klart det største borgerlige parti, der er masser at glædes over”.

Stemmerne i Sønderborg

Blå blok fik 53,6 procent af stemnmerne
Rød blok fik 46,4 procent
Venstre 23.6
Socialdemokratiet 22.6
Liberal Alliance 14.3
Radikale Venstre 11.2
Dansk Folkeparti 9.4
Socialistisk Folkeparti 8.3
Det Konservative Folkeparti 2.4
Enhedslisten 2.4
Nye Borgerlige 2.2
Alternativet 2
Kristendemokraterne 1.8
Se det samlede overblik for valgresultaterne på landsplan HER på skolevalg.dk
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk