Kasernen er bare tomme rum og gange

12. maj 2014 Uncategorized

Mandag viste tidligere seniorsergent og pressechef Leif Larsen rundt på sin gamle arbejdsplads, Sønderborg Kaserne. Gæsterne var en lille gruppe mennesker, der alle har en tilknytning til Hjemmeværnet.

Flere synes ikke, at "Til Salg" er et godt ord, når det handler om en del af byens historie, kasernen.

Flere synes ikke, at “Til Salg” er et godt ord, når det handler om en del af byens historie, kasernen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg vil starte med lige at vise, vi har et Jæger-pengeskab, som vi jo alle sammen kender fra Olsen Banden. Kasernens model er vist lidt nyere, for der er nøgle til, siger Leif Larsen.

På vejen rundt i bygningen fortæller han om det liv, der var en gang.

– I den øverste køje her på mandskabsstuen sov Kronprins Frederik. Sengene er skiftet, men hans plads var her, siger Leif Larsen og tilføjer:

Leif Larsen ved Kronprinsens plads.

Leif Larsen ved Kronprinsens plads.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Kronprinsen havde også et kontor på kasernen, hvor han kunne tage imod gæster og skrive papirer under. Oven i det så have han også en lejlighed nede i byen, fordi det jo ikke er alle, han kunne modtage på en kaserne, siger Leif Larsen.

Langt de fleste lokaler er ryddet. Hist og pist står der flyttekasser og stole. Et sted dukker der en flyttekasse op med en række ringbind. De indeholder kasernens allerførste overlevelseskamp, som endte med sejr. Dengang var det åbenbart muligt at råbe de politikere, der havde lovet at kæmpe for Sønderborg, op.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bygning med udsigt

Rundturen betød naturligvis også et kig fra kasernens flagtårn.

En af flyttekasserne med papirer fra Kasernekamp 1. Måske lander de på Lokalhistorisk Arkiv.

En af flyttekasserne med papirer fra Kasernekamp 1. Måske lander de på Lokalhistorisk Arkiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg har nogle gange tænkt på at gå herop nytårsaften og se fyrværkeriet herfra – men det er jo ikke let bare at smutte, når man har gæster, siger Leif Larsen. Fra tårnet kigges der også henover taget på den ældste bygning.

– Den blev blandt andet brugt til invalide soldater lige efter 1. Verdenskrig. Her fik de forskellige proteser og lige så vigtigt er, at de lærte et håndværk og blev udstyret med et svendebrev, siger han. Benproteserne var ikke alle sammen lige gode.  Derfor fik nogle af soldaterne et såkaldt hverdagsben og et “søndagsben”. De “fine” kunne for eksempel bøje i knæet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Se billederne fra dagens arrangement

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. september 2022 Samfund, Sønderborg

Kommunen er begyndt på at skrue ned for varmen

27. september 2022 Samfund

I sidste uge begyndte Sønderborg Kommunes Drift & Service-afdeling på arbejdet med at skrue ned for temperaturen til 19 grader i kommunale bygninger som kontorbygninger, folkeskoler og sfo’er. Det kan derfor være en god idé, at give børn i folkeskoler og sfo’er en ekstra trøje og et par tykke sokker eller hjemmesko med i løbet […]

Læs mere...