Mandag viste tidligere seniorsergent og pressechef Leif Larsen rundt på sin gamle arbejdsplads, Sønderborg Kaserne. Gæsterne var en lille gruppe mennesker, der alle har en tilknytning til Hjemmeværnet.
– Jeg vil starte med lige at vise, vi har et Jæger-pengeskab, som vi jo alle sammen kender fra Olsen Banden. Kasernens model er vist lidt nyere, for der er nøgle til, siger Leif Larsen.
På vejen rundt i bygningen fortæller han om det liv, der var en gang.
– I den øverste køje her på mandskabsstuen sov Kronprins Frederik. Sengene er skiftet, men hans plads var her, siger Leif Larsen og tilføjer:
– Kronprinsen havde også et kontor på kasernen, hvor han kunne tage imod gæster og skrive papirer under. Oven i det så have han også en lejlighed nede i byen, fordi det jo ikke er alle, han kunne modtage på en kaserne, siger Leif Larsen.
Langt de fleste lokaler er ryddet. Hist og pist står der flyttekasser og stole. Et sted dukker der en flyttekasse op med en række ringbind. De indeholder kasernens allerførste overlevelseskamp, som endte med sejr. Dengang var det åbenbart muligt at råbe de politikere, der havde lovet at kæmpe for Sønderborg, op.
Bygning med udsigt
Rundturen betød naturligvis også et kig fra kasernens flagtårn.
– Jeg har nogle gange tænkt på at gå herop nytårsaften og se fyrværkeriet herfra – men det er jo ikke let bare at smutte, når man har gæster, siger Leif Larsen. Fra tårnet kigges der også henover taget på den ældste bygning.
– Den blev blandt andet brugt til invalide soldater lige efter 1. Verdenskrig. Her fik de forskellige proteser og lige så vigtigt er, at de lærte et håndværk og blev udstyret med et svendebrev, siger han. Benproteserne var ikke alle sammen lige gode. Derfor fik nogle af soldaterne et såkaldt hverdagsben og et “søndagsben”. De “fine” kunne for eksempel bøje i knæet.