Kleinschmidt: – Chancen for at Dybbøls bibliotek bevares er lig nul

21. november 2018 Politik

Onsdag aften sætte omkring 50 brugere fra biblioteket i Dybbøl en gruppe kulturudvalgspolitikere i stævne, fordi det er de folkevalgte politikere, der har valgt, at biblioteket i Dybbøl skal lukkes.

De 50 biblioteksbruger ville gerne vide, hvilke tanker politikerne gjorde sig, da de bestemte sig for at lukke Dybbøls bibliotek og så ville de komme med ideer til, hvordan det kan bevares.

“Chancen for at bevare biblioteket i Dybbøl er lig nul”, sagde udvalgsformand Stephan Kleinschmidt klart og tydeligt midt på aftenens møde på netop biblioteket i Dybbøl.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er flot, der er så mange, der er mødt op – og jeg vil gerne sige, jeg synes, det er ærgerligt, vi skal snakke om bibliotekslukning fremfor udvikling af bibliotekstilbuddet i Sønderborg”, sagde Stephan Kleinschmidt og fortalte så, at der har været forskellige udlægninger af motivationen til at lukke biblioteker.

“Men det er på ingen måde kulturudvalget, der lukker bibliotekerne i Ulkebøl og Dybbøl. Det er et enigt byråd, der gør det”, sagde udvalgsformanden.

Meget mere end bare bøger

Artiklen fortsætter under annoncen

Biblioteker er meget mere end et sted, hvor man kommer og låner nogle bøger. Det er samlingssteder, hvor der er masser af aktiviteter og så er det også sådan, at mange kommer der for at læse deres daglige avis.

Det giver lidt motion og så sparer de avisabonnementet.

“Det ved vi og derfor arbejder vi på at finde frem til, hvilke af aktiviteterne, der kan blive i henholdsvis Ulkebøl og Dybbøl – og vi vil også trafiksikre Chr. X’s Bro”, sagde Stephan Kleinschmidt.

“Det er et rigtigt politikersvar”, sagde en mødedeltager, fordi det er noget af det, som tager flere år for politikerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

MultiKulturhuset er tæt på

Målt på GPS’en er der ikke langt fra Dybbølskolen, hvor biblioteket ligger, og til MultiKulturhuset.

“Vi synes ikke, det er rart at være i MultiKulturhuset”, sagde en mødedeltager.

En anden slog på noget væsentligt og mere alvorligt:

“Vi kan ikke lade vores mindre børn cykle over Chr. X’s Bro, fordi den er alt for farlig”.

“Og netop det arbejder vi på at få løst”, sagde Kleinschmidt, der godt ved, at det ikke lige er noget, der klares på en måned eller to.

Artiklen fortsætter under annoncen

Niels Ole Bennedsen, der også er en del af kulturudvalget kunne bekræfte, at Chr. X’s Bro er farlig for cyklister.

“Det er det rene vanvid, hvis man lader mindre børn cykle på den”, sagde han.

Skolebiblioteket

I dag er der et såkaldt pædagogisk læringsrum i Dybbølskolen. Et pædagogisk læringsrum er slet og ret et skolebibliotek.

“Og i Augustenborg kan borgerne bruge skolens bibliotek og det er en ordning, der virker”, sagde Stephan Kleinschmidt.

Jesper Kock fra kulturudvalget forklarer, at skole- og folkebiblioteker er to vidt forskellige ting.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men skolebiblioteker kan udvikles og jeg synes da, det er bekymrende, der ikke ligger aviser på skolerne”, sagde han.

Jeg forventede mere

En af mødedeltagerne havde fanget Stephan Kleinschmidts klare ord, om at biblioteklslukninger ikke handler om besparelser, men derimod en bunden opgave op til budgetforhandlingerne.

“I lukker ikke bibliotekerne for at spare, men fordi i hellere vil bruge pengene til noget andet – og helt ærligt synes jeg godt, vi kunne have forventet os lidt mere af jer, politikere. I kunne sikkert have fundet en anden løsning”, sagde han og fortsatte:

“Biblioteket i Dybbøl bor tæt på idrætten og det er der synergi i – MultiKulturhuset har slet ikke den slags”.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. august 2022 Kultur, Sønderborg

Årets Thorleif blev givet til direktørparret i Nykøbing F-revyen

14. august 2022 Kultur

Fredag var Leif Maibom hyret som konferencier og gæsteunderholder sammen med en skøn flok af andre revykolleger i forbindelse med fejringen af Nykøbing F-revyens 110 års jubilæum. Alt var planlagt nøje af revyen direktør Mickey Holland Pless. Og dog! For da finalen nærmede sig, ændrede Leif Maibom programmet og kaldte fru Maibom – Johnna – […]

Læs mere...