Kommuneplanen kan bane vejen for flere solceller og vindmøller

9. februar 2023 Politik

Økonomiudvalget har peget på 14 mulige områder, hvor der vil kunne placeres vedvarende energianlæg som solceller og vindmøller. Områderne indgår nu i det videre arbejde med det nye kommuneplanforslag.

Økonomiudvalget lægger i forbindelse med udpegningen vægt på, at der i den videre proces kommer løsninger, hvor der kan skabes lokalt medejerskab, så projekterne giver fordele til lokalsamfundet. Ifølge loven for fremme af vedvarende energi skal hvert projekt indbetale et beløb til en pulje, som skal bruges lokalt. Økonomiudvalget vil undersøge mulighederne for at udvide de ordninger, skriver Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Økonomiudvalget lægger desuden vægt på, at klima, biodiversitet, beskyttelse af grundvand og landskaber indarbejdes ved planlægningen af anlæggene.

Baggrunden for udpegningen er at skabe forsyningssikkerhed samt den nationale klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022, som skal sikre rammevilkår, der kan muliggøre en firdobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.

De foreslåede områder er blevet vurderet i forhold til landskabelige og infrastrukturmæssige muligheder, og ud fra det er der lavet en prioritering af 14 områder, som også indeholder arealer, der allerede er udpeget til vedvarende energianlæg, men indtil nu er uudnyttede.

Artiklen fortsætter under annoncen

I forbindelse med den videre kommuneplanproces vil der blive holdt borgermøder blandt andet om udbygningen af vedvarende energi.

Her er områderne

Pøl på Sydals: Ansøgning om at erstatte eksisterende vindmøller.

Avnbøløsten: Ansøgning om vindmøller ved motorvejen.

Langesø: Ansøgning om solceller.

Svenstrup: Ansøgning om solceller og evt. Power-to-X-anlæg.

Ertebjergvej på Sydals: Ansøgning om vindmøller.

Lysabild; Mulighed for solceller.

Mintebjerg ved eksisterende vindmøller; Mulighed for solceller.

Artiklen fortsætter under annoncen

Avnbøl: Mulighed for solceller.

Kværs: Mulighed for vindmøller.

Blans: Mulighed for vindmøller.

Tumbøl Søndermark: Mulighed for vindmøller.

Ullerup Mark: Mulighed for vindmøller.

Vester Sottrup: Ansøgning om solceller.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. marts 2023 Uddannelse, Sønderborg

Kom til markedsdag hos FGU på Solglimt

24. marts 2023 Uddannelse

Torsdag den 30. marts kl. 16-19 holder FGU Sønderjylland marked på Solglimt 4. Eleverne har haft travlt på værkstederne og produceret rigtig mange produkter som de sælger fra deres boder. “Upcykling som også er en del af markedet forventer vi os rigtigt meget af. Vi har lagt os i selen for at lave nogle rigtige […]

Læs mere...