Kvindedagen: Kvinder har sat politiske kryds i 100år

17. februar 2015 Uncategorized
Susan Rosenberg håber at rigtigt mange kvinder deltager den 8. marts.

Susan Rosenberg håber at rigtigt mange kvinder deltager den 8. marts.

I år er det 100 år siden danske kvinder fik valgret og det er en af de ting, der bliver sat spot på, når Alssundgymnasiet huser Kvindedagen den 8. marts. Dagen starter med brunch, for de, der har lyst til det – og alle andre kan komme klokken 11, hvor alt sættes i gang.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når der siges, at det er 100 år siden danske kvinder fik stemmeret, så er det underforstået, at sådan var det ikke for sønderjyske kvinder, der jo var under tysk flag indtil for 95 år siden.

Inden da blev unge sønderjyske mænd sendt i krig for Tyskland under Den Store Krig, uanset om de var dansk- eller tysksindede. Tilbage var kvinderne, børnene og de gamle mænd.

“Vi har fået Inge Adriansen til at komme på kvindedagen og fortælle om kvindeliv i Sønderjylland under 1. Verdenskrig”, siger formand for Sønderborg Kvinde- og Krisecenter Susan Rosenberg på et pressemøde. Hun fortæller videre, at man for 100 år siden markerede kvinders valgret ved at plante masser af egetræer rundt om i landet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det vil vi gøre igen”, siger hun. Nu er det ikke praktisk muligt at plante træer på parkeringspladsen ved AGS, men på Kvindedagen fortælles det, hvor og hvornår der skal graves og plantes.

Masser af boder

På Alssundgymnasiet kan du den 8. marts opleve den energiladede Sanne Søndergaard fortælle om kvindeliv.

Sanne Søndergaard, kvinde.

Sanne Søndergaard, kvinde.

Fortælle om hende, der inde bag al sminken og alt glimmeret.

Og der vil være Mobilteater, der viser kvinderollerne i de årtier, hvor kvinder har kunne sætte deres kryds til kommunal- og folketingsvalg.

I det, der på dagen kaldes Handelsgaden, er der stillet en masse boder op – og har du lige glemt, at du også skal have en, så er det om at klikke ind på kvindedagen.dk og få bestilt.

“Og så bliver der solgt amerikansk lotteri, der udtrækkes efter middag. Der er masser af flotte sponsorgaver”, siger Susan Rosenberg. Det er lokale butikker, der har støttet Kvindedagen og det samme har Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Årets Kvinde

Årets Kvinde er… en hemmelighed indtil 8. marts ved 14-tiden.

“Men vi kan afsløre, at vinderen får et kunstværk overrakt af den anerkendte billedkunstner Kirsten Hjortlund”, siger Kvinde- og Krisecentrets formand. Hun fortæller, at overskuddet igen går til netop Sønderborg Kvinde- og Krisecenter.

Her er de fleste af de kvinder, der arrangerer en god oplevelse kvinder i Sønderborg.

Her er de fleste af de kvinder, der arrangerer en god oplevelse kvinder i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi nævner Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, så er det let at få sponsorer. Alle kender til det vigtige arbejde, der gøres i centret”, siger Susan Rosenberg.

Overskuddet kommer alene fra salg af boder og amerikansk lotteri.

“Vi tager ikke entré, fordi alle skal have mulighed for at komme”, siger Susan Rosenberg.

De kvindeforeninger, der arrangerer den årlige Kvindedag, der altid har overskriften: Kvindeliv, er FOA Sønderborg, Soroptimisterne, Zonta og Kvinde- og Krisentret.

Se sidste års Kvindedag i billeder HER

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. maj 2021 GF2020, Kultur, Sønderborg

Genforenings depeche kommer til Nordborg og Sønderborg

9. maj 2021 GF2020

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Aabenraa og den næste måned, skal depechen rundt til forskellige byer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber. Tirsdag eftermiddag kommer depechen til Nordborg og fredag eftermiddag kommer den til Sønderborg og arrangementet er en del af fejringen af Genforeningen og det er DGI […]

Læs mere...