Lærlingen: – Cykler er ikke noget man bare lige laver

8. april 2013 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Langt de fleste af os har det med at trække cyklen indenfor på cykelværkstedet og sige: Kan i ikke lige…

Kim Starup Petersen er vild med jobbet.

 

– Det ville være dejligt, hvis flere forstod at en cykel er mekanik, hvor en masse små dele skal spille sammen for at cykleoplevelsen bliver rigtigt god, siger Kim Starup Petersen fra Fri BikeShop i Sønderborg. Den unge mand er i gang med at uddanne sig til cykelmekaniker og har været i Fri BikeShop i et år. Først om godt et par år kan han det, der skal til, inden der rækkes et svendebrev frem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herligt at have lidt at skrue på.

– Jeg har været på grundforløbet til uddannelsen og fik læreplads her i Fri BikeShop, så jeg synes, jeg er heldig. Mange på grundforløbet havde et frygteligt bøvl med at finde en læreplads og nogle fandt sig ikke en, siger Kim Starup Petersen. Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleforløb som andre håndværkeruddannelser.

Uheld gav interesse for cykler

– I min skoletid kom jeg alvorligt til skade med mit ene knæ og begyndte at cykle som en del af genoptræningen. Efter en tid begyndte jeg selv at reparere min egen cykel, når der skete noget med den og det vækkede interessen for at skrue på cykler, siger lærlingen. De fleste gange fortæller kunden, hvad der skal laves ved cyklen. Andre gange er “der bare et eller andet galt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og det er en skøn udfordring selv at skulle finde fejlen. Forleden havde jeg en cykel inde, hvor hjulene vistnok var eksede. Men det var de ikke, så en prøvetur afslørede, at det var kranken, der gav underlige lyde. Altså var den defekt, siger Kim Starup Petersen.

Skal bruge fingrene

– I min skoletid var jeg i praktik her i forretningen, hvor vi snakkede om en mulig læreplads. Allerede dengang havde jeg det jo herligt med at bruge fingrene til noget praktisk, siger Kim Starup Petersen til Sønderborg Nyt. Han er mere end tilfreds med lærepladsen, hvor der er rigeligt med udfordringer og heldigvis også masser af hjælp fra de mere erfarne kolleger.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er en dejlig arbejdsplads. Der er ikke det mindste at klage over. Vi har rigeligt at lave og vi har det godt med hinanden, siger den unge mand. Han fortæller videre, at han glæder sig til at møde på jobbet hver eneste dag.

– Jeg trives bedst, når jeg bruger fingrene til at pille ved cykler med, siger Kim Starup Petersen og tilføjer, at han lærer rigtigt meget i værkstedet hos Fri BikeShop.

32 Bianchi med Team Rynkeby logo – samlet på værkstedet
Artiklen fortsætter under annoncen

– På skolen lærer jeg desuden nogle ting, som ikke bruges ret tit ude i cykelværkstederne. Det er ret fint, for så kan jeg jo dét, hvis jeg ser samme problem en anden gang, siger han. På skolen lærer han blandt andet at skille og samle indvendige gear, lave sit eget cykelstel fra bunden af og mange andre ting, der gode øvelser, når det handler om at høste erfaringer og viden.

Så dét at være cykelmekaniker handler ikke bare om lige at stramme et styr og lappe en cykel. Det er et håndværk, hvor der kræves en del teknisk snilde. Så det med at justere et racercykelgear, rette et hjul op eller finde ud af, hvorfor en cykel siger mærkelige lyde er ikke på hylden med skiltet: “Dét vi bare lige gør”.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...