Sønderborgs borgmester, der selv har bedt om lov til at lave et vandland i vandkanten, er i mod en liberalisering af planloven. Han frygter, at det går ud over naturen.
Hvis planloven lempes, som regeringen ønsker, vil rigtig mange kommuner begynde at lave store byggerier langs kysterne og i naturen. Og det vil gå ud over vores miljø, mener Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen ifølge Politiken..
Det siger han, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen har fremlagt et regeringsgrundlag, der indeholder en liberalisering planloven og et ønske om, at alle byggeprojekter kan gennemføres, hvis det skønnes, at de ikke ødelægger naturen.
Den bebudede liberalisering får ellers ros af KLs, formand Martin Damm, der glæder sig over udsigten til, at kommunerne kan bestemme mere selv. Men det er Erik Lauritzen uenig i:
»Hvis man bare giver los, så får vi ødelagt en masse natur. Planloven er nødt til at blive styret meget stramt ovenfra,« siger han.
I dag har kommuner og andre mulighed for at søge om dispensation til byggeprojekter, der ikke overholder planlovens bestemmelser. I Sønderborg har man søgt om lov til at bygge et vandland i Nordborg, der skal ligge helt ned til vandet: Noget der er ulovligt efter de nuværende regler.
Erik Lauritzen påpeger, at det er et projekt, der vil gavne hele Sønderjylland, og det vil udvande lignende projekter, hvis alle kommuner frit kan bygge løs langs kysterne og i naturskønne områder.
»Vi får påvirket vores natur og miljø rigtig hårdt, fordi alle kommuner vil forsøge at skabe et eller andet projekt. Og vi får måske også lavet en masse projekter, der ikke vil batte noget, fordi vi får sat for mange i gang,« siger Erik Lauritzen.