Lokalforeningen Ligeværd vendte året der gik

14. maj 2014 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften kom Lokalforeningen Ligeværd gennem deres årlige generalforsamling, hvor formanden, Jørn Thrane, fik bifald for beretningen, hvor han blandt sagde:

Jørn Thrane fra Ligeværd fortalte om året, der er gået.

Jørn Thrane fra Ligeværd fortalte om året, der er gået.

Artiklen fortsætter under annoncen

– I Sønderborg har vi – ligesom i andre kommuner – bemærket, at kommunerne ikke tolker reglerne omkring førtidspension på samme måde, som Beskæftigelsesministeriet gør. IMG_6788Kommunerne mener, at det er aldeles udelukket, at borgere under 40 år får en førtidspension, selvom beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger noget andet, siger Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

I beretningen kommer han også ind på den splinternye kontanthjælpsreform, der rammer en stor del af foreningens medlemmer, som er de unge med særlige behov.

– Reformen siger, at alle unge skal tage en uddannelse – men der er altså nogle der ikke kan. Inklusionen – af dem der har særlige behov – den stopper, når der skal søges ind på erhvervsskolerne, hvor der skal et vist minimums-gennemsnit til, siger lokalforeningens formand. Det betyder lav kontanthjælp i mange år, fordi man alligevel kalder vores unge for uddannelsesparate.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Den lave kontanthjælp rammer særligt hårdt, fordi der ikke i Sønderborg – som andre steder – gives tilskud til husleje m.v. så der er 4000 kroner til rådighed, når boligen er betalt. Måske skal vi arbejde på at forklare de lokale politikere, hvordan vores unge har det?

FolkeskolerneIMG_6787

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter skoleferien skal inklusionen i folkeskolerne stå sin prøve. Børn med særlige behov skal ikke længere sendes i specialklasser og på specialskoler, hvis det er muligt at de kan lære noget i en såkaldt normal klasse. Naturligvis med støttepersoner omkring sig.

– I Ligeværd hilser vi inklusionen velkommen. Vi har jo set, at specialklasserne for det meste bare opbevarer børnene uden at de lærer noget af det, så al forandring er et forsøg værd, siger Jørn Thrane. Foreningen vil følge med i inklusionen og følge op på den.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samarbejde

– Det er synd at sige, der er et egentligt samarbejde mellem foreningen og kommunens forvaltninger. Tingene kunne klares ret enkelt, men manglen på samarbejde fra forvaltningerne gør, at hver eneste sag nærmest er en kamp, siger Jørn Thrane, der fortæller, at der er eksempler på, at ansatte i forvaltningen afgør sager uden at have læst dem igennem.

– Og inden jul ville den nuværende borgmester have et møde med mig om Ligeværd, men nu vil han alligevel ikke, fordi jeg sætter spørgsmålstegn ved det placeringsudvalg, der guider unge med særlige behov til STU-tilbud.

Generalforsamlingen blev suppleret med kaffe og brødtort i Café Brag.

Generalforsamlingen blev suppleret med kaffe og brødtort i Café Brag.

– Jeg har også undret mig højlydt over, at kommunen foretrækker egne STU-tilbud, når den kan få billigere tilbud, der er bedre end kommunens egne. Om det spiller en rolle, at socialudvalgsformanden er leder af et af de kommunale STU-tilbud får vi at se, når Statsforvaltningen afgør, om han er inhabil, siger Jørn Thrane.

Er det godt?

Tidligere havde Sønderborg Kommune Danmarks-rekorden i antallet af klagesager på STU-området. Den rekord har kommunen mistet, fordi antallet af klager er faldet drastisk.

– Borgerne får medhold i godt halvdelen af sagerne, så vi må spørge os selv, om forvaltningen gør sit arbejde godt, siger Jørn Thrane.

Umiddelbart efter beretningen blev Jørn Thrane genvalgt som formand og enkelte af de mange sager, som foreningen har hjulpet medlemmerne med, blev diskuteret af de 18 mødedeltagere.

Ligeværd i Sønderborg har godt 200 medlemmer.

14. april 2024 112, Sønderborg

Første brand i år der skyldes brug af ukrudtsbrænder

14. april 2024 112

Lørdag aften kørte Beredskab Sønderborgs brandbiler til Kær Bygade, fordi der var brand i et skur, hvor der var brænde. “Vi fik slukket ilden og tjekket ekstra grundigt, så vi var sikre på, der ikke var glæder, som lå og ulmede”, sagde indsatsleder, Bo Olesen, til SønderborgNYT. Ejeren af brændeskuret fortalte til SønderborgNYT, at han […]

Læs mere...