Marineforeningen: Generalforsamling, pilsnere og skipperlabskovs

17. februar 2020 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Marineforeningens afdeling 70, Sønderborg og omegn, har ordinær generalforsamling lørdag den 29. februar kl. 10:00.

Generalforsamlingen følgervedtægterne og holdes i foreningens lokaler på Verdens Ende.

Alt kører efter en drejebog og det første punkt er, at flaget skal hejses og det klares uden nogle deltagerne skal trække i overtøjet.

Flagstangen er – meget praktisk – placeret indendørs.

Efter generalforsamlingens vil der traditionen tro blive serveret skipperlabskovs.

Livet i Marineforeningen

Hver lørdag formiddag møder en del medlemmer op i marinestuen til en hyggelig snak i maritime omgivelser, tæt ved havet – så alt er som det skal være. Der er hver lørdag udpeget en banjemester der sørger godt for de fremmødte.

Der er godt liv i foreningen som i dag tæller lidt flere end 60 medlemmer og der kommer ca. 20 medlemmer til et lørdags-arrangement.

Snakken går livligt hen over bordene – og det samme gør sig gælden ved det bord, hvor kvinderne plejer at bænke sig. Selvom søfarten er domineret af mænd, så må medlemmerne gerne tage påhæng med.

Kvinderne har deres egen forening, Havfruerne.

Nye regler for optagelse

Det har altid været sådan, at medlemmerne har aftjent værnepligten i Søværnet, været i Marinehjemmeværnet eller været til søs med handelsflåden.

Men der kommer ikke så mange unge ind i Søværnet længere, så er det nu sådan, at man skal have en særlig interesse i søfart og så kan man melde sig ind.

Det er ingen hemmelighed, at foreningen gerne vil have flere medlemmer. Og man kan jo prøve at kommer forbi Marineforeningens hus, som ligger sidst i rækken ved Verdens Ende.

Holder traditionerne i hævd

Marineforeningen har traditioner med flaget og flåden, deltager i kransenedlæggelser og når Dannebrog er i Sønderborg, så har de besøg af besætningen.

I foreningens hus ermindesmærkerne fra 1658, hvor polske tropper kom i land netop ved Verdens Ende og smed de svenske besættelsestropper væk fra Als.

Svenskerne havde plyndret og voldtaget og det eneste nye blev, at polakkerne fortsatte i samme spor.  Tager mod besøgende

Når Dannebrog eller militære skibe kommer til Sønderborg, så tager Marineforeningen tit imod.

Det er på den måde, at foreningens medlemmer får noget at samles om. Nemlig traditioner og ritualer, som kan være bærende langt ind i fremtiden.

Det sker også, at foreningens medlemmer får besøg af andre Marineforeninger eller selv tager på visit.

 

24. maj 2024 Samfund, Sønderborg

Kør med bus til og fra valgstedet for bare fem kroner

24. maj 2024 Samfund

Lommesmerter skal ikke holde nogen fra at stemme, mener Sydtrafik. Derfor tilbyder trafikselskabet traditionen tro, at du kan købe en billig helligdagsbillet til at køre med bussen på valgdagen den 9. juni i din kommune, så du kan komme ned og stemme. Det skriver Sydtrafik i en pressemeddelelse. Billetten koster fem kroner og giver adgang […]

Læs mere...