Mesterskab i Sønderjysk Kaffebord

4. oktober 2013 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Det sønderjyske kaffebord hitter og er på vej ind i en helt ny renæssance. På to store fødevaremesser i København og Århus stod gæsterne for nylig i kø for at sætte tænderne i det sønderjyske bagværk. På dansk tv dystes der samtidig om at bage de berømte sønderjyske kager, og den 16. oktober afholdes der ligefrem sønderjysk mesterskab i brødtort.

Onsdag den 16. oktober er der DM i Sønderjysk Kaffebord på slottet i Sønderborg. Fra 12-14 vælger dommerne de bedste kager og fra kl. 14 bydes der på Sønderjysk Kaffebord.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Meget kan tyde på, at vejen til turisternes hjerte går gennem maven. I hvert fald oplever det sønderjyske turistsamarbejde Destinationsudvikling Sønderjylland hidtil uset succes med at sende det berømte sønderjyske kaffebord på turné rundt i landet. At kaffebordet er på vej ind i en ny storhedstid, fik turistaktørerne for alvor at føle, da de på to store fødevaremesser i København og Århus valgte at diske op med både kaffebord og lokale specialiteter på ægte sønderjysk manér.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Vi var i kontakt med flere tusinde mennesker, og der var lange køer for at komme til kaffebordet. Vi kunne melde alt udsolgt, og interessen var rent ud sagt imponerende. Ikke kun for selve kaffebordet og vores specialiteter men også for Sønderjylland. F.eks. blev alle vores turistbrochurer revet væk, og allerede nu har flere af vores hoteller fortalt, at de har haft besøg af gæster, der var blevet inspireret til et sønderjysk besøg på messerne, siger projektleder Tanja Have fra Destinationsudvikling Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Sønderjysk bagværk i rampelyset

En tysk landdækkende tv-station, der besøgte den store messe i København, valgte ligefrem at lade halvdelen af deres indslag handle om det sønderjyske kaffebord. Og fra alle fronter oplever det sønderjyske initiativ positive tilkendegivelser.

 

– Det kan godt virke lidt surrealistisk, når det nordiske køkken pludselig bliver en bisætning til vores kaffebord i et tv-indslag. Men det er fantastisk, og vi er utrolig glade for det store fokus, der pludselig er kommet på sønderjysk fødevarekultur. Vi rammer noget helt centralt, når vi via maden fortæller om vores særlige historie og den oplevelse, det er at besøge Sønderjylland, siger Tanja Have.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Den bedste brødtort?

For Destinationsudvikling Sønderjylland er det afgørende at smede, mens jernet er varmt. Derfor afholdes der midt i efterårsferien, onsdag den 16. oktober, sønderjysk mesterskab i Brødtort. Her vil ni lokale specialister konkurrere om, hvem der kommer med det bedste bud på den elskede sønderjyske rugbrødslagkage. Blandt deltagerne er bl.a. Lagkagehuset, Krusmølle og Schackenborg Slotskro.kage

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Ingen er bedre til at bage sønderjysk, end sønderjyderne selv. Og nu skal vi have afgjort hvem, der kan bage den bedste brødtort og komme med deres egen nyfortolkning af den traditionelle kage. De ni lokale aktører, der alle er kendte for at kreere ægte sønderjysk bagekunst, sætter hinanden i stævne på Sønderborg Slot, hvor vi selvfølgelig også disker op med det helt store kaffebord for alle, der vil være med, siger Tanja Have.

 

Dommere med bid

Tre dommere skal afgøre, hvem der får lov til at løbe med titlen Sønderjysk mester i brødtort – og de tre dommere ved, hvad de taler om. Dommerne er nemlig kulturhistoriker og forfatter til ”Smag på Sønderjylland” Inge Adriansen, Karen Michelsen, der er medforfatter til den kulturhistoriske bagebog ”De Glemte Kager” – og naturligvis mesterbageren Katja Stock, der er blevet landskendt som den seje kvinde, der på ægte sønderjysk er gået hele vejen til finalen i et af Danmarks mest sete tv-programmer.

 

– Jeg glæder mig rigtig meget til at være dommer og til at blive inspireret af deltagernes bud på brødtort. Og både jeg og de to andre dommere benytter selvfølgelig også lejligheden til at komme med vores egne yndlingsopskrifter og samtidig fortælle lidt mere om det sønderjyske kaffebord og hvad de rige traditioner betyder for os, fortæller Katja Stock.

 

Ægte kaffebord

Hele den festlige begivenhed afsluttes naturligvis med ægte sønderjysk kaffebord foran Sønderborg Slot.

 

– Kaffebordet dækker traditionen tro over såvel syv bløde som syv hårde, og vi har selvfølgelig alle de traditionelle kager med som f.eks. ingenting, goderåd og knep kager. Vi anbefaler derfor, at man kommer udstyret med rigtig god appetit og samtidig glemmer samtlige af myndighederns nye sundhedsråd – i hvert fald i et par timer, slutter Tanja Have.

 

18. april 2024 Sundeved, Erhverv

Danish Crown vokser igen i Blans

18. april 2024 Sundeved

Danish Crowns slagteri i Blans skal øge produktionen. Det betyder, at fødevarevirksomheden sætter turbo på at ansætte op mod 100 nye medarbejdere. Samtidig er det planen at investere yderligere 100 mio. kroner i slagteriet. På griseslagteriet i Blans kan de over 1.000 medarbejdere se frem til at få omkring 100 nye kollegaer og investeringer på […]

Læs mere...