Mors Dag er fejret 84 gange på dansk grund

12. maj 2013 Uncategorized

Mors dag stammer fra USA, hvor en kvinde gennem 30 år kæmpede for at forbedre sanitet og forebygge børnedødelighed. Den aktive dame kæmpede også for at bugt med de sygdomme, der ramte soldater under borgerkrigen.

Hun fik ideen til en national dag, hvor man mindedes mødrenes arbejde, men nåede ikke at opleve det.

Til gengæld havde moderen fra Virginia en datter, som havde været meget glad for sin mor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun havde mere succes med at få Mors Dag udbredt. I 1909 havde den nye tradition spredt sig til mere end 45 stater i USA. Og i 1914 udråbte præsident Woodrow Wilson Mors Dag til en national mærkedag, hvor der skulle flages.

Danske mødre

Det var Christian Svenningsen, som var aktiv i ‘Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller’, som i 1929 indførte Mors Dag traditionen i Danmark.

Mors Dag har levet rigtig godt især i 50’erne. Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien.

Nelliken er den officielle Mors Dag blomst.
Den officielle Mors Dags blomst er nelliken. Det er ikke blomsterhandlerne, som har fundet på det, men Anna Jarvis.

I de følgende årtier gik Mors Dag en hård tid i møde. 60’ernes og 70’ernes kvindeoprør ændrede idealet om en kernefamilie, hvor det kun var mor, der tog sig af børn og hjem.

Nu om dage lever Mors Dag i bedste velgående efter Else Marie Kofods vurdering.

– I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på, siger Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk