Nye Borgerlige tager bestik af VE-principperne

Vindmøller. Arkivfoto
Vindmøller. Arkivfoto
21. februar 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Helt overordnet set, mener jeg ikke at gigantiske vindmøller hører hjemme på land og jeg mener ikke, vi skal plastre vores landbrugsjord til med solceller. Hvor det er muligt bør vindmøllerne skubbes ud på vandet, såfremt vi ikke kan finde politisk flertal til at satse på mere stabile energikilder finde og tag- og facadearealer samt parkeringsarealer, der kan udnyttes til solceller, siger Bo Kleis Christensen fra Nye Borgerlige efter onsdagens møde i Økonomiudvalget, hvor der var punkt om principper for nye VE-projekter.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg glæder mig over, at der på dagens økonomiudvalgsdagsorden – i principperne for nye VE-projekter i Sønderborg Kommune – er indarbejdet en pasus som tilsikrer, at der skal være lokal opbakning til et givent fremtidigt anlæg, hvad enten det drejer sig om vindmøller på land eller solcelleparker”, siger han til SønderborgNYT.

“Lokal opbakning kan eksempelvis være vejledende afstemninger i lokalområdet, som jeg har arbejdet hårdt længe for accepten af i både byråd og økonomiudvalg. Tønder Kommune har benyttet sig af muligheden for lokal afstemning tidligere, og de vanlige argumenter om, at det ikke kan lade sig gøre, er dermed ikke relevante. Vi har endnu ikke prøvet det i Sønderborg Kommune, men jeg har spurgt forvaltningen om, hvilke udfordringer og muligheder vi har i forhold til lokale folkeafstemninger, og bedt om at der kigges i de andre kommuner, som allerede har erfaring med sådanne. Vi i byråd og forvaltningen er i gang med at samle viden og skabe grobund for i fremtiden, at kunne benytte muligheden for vejledende folkeafstemninger i lokalområderne. Det glæder mig umådeligt meget, og jeg ser frem til at muligheden benyttes”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ydermere finder jeg det sympatisk, at tanken om at sikre naturen i området, og ikke mindst sikre adgang til eksisterende natur rundt om et potentielt VE-anlæg, er en del af VE-principperne. Hvis adgangen til eksisterende natur kan blive udfordret, læser jeg mig til, at VE-opstilleren er forpligtet til at sikre adgangen. Herunder forstås, at vejadgang så også skal bevares. Det er et markant skifte i forhold til, hvordan der andre steder i landet er skabt helt lukkede områder på mange hundrede hektar solceller, hvor den lokale infrastruktur bare har måtte lade livet. Det mener jeg med formuleringerne ikke, vi er klar til i Sønderborg Kommune”.

19. april 2024 112, Sydals

Madlavning var årsagen til den voldsomme brand

19. april 2024 112

Torsdag var der brand i et rækkehus på Midthave i Lysabild. “Da vi kom derud fra branden gået gennem taget og der var også ild i taget i nabohuset”, sagde Beredskab Sønderborgs indsatsleder, Jan-Erik Rasmussen, til SønderborgNYT. Politiet har fundet årsagen til branden. “Det ser ud til, at der har været gang i noget madlavning. […]

Læs mere...