Julemiddagen er en CO2-synder af de helt store – og de klassiske danske retter er blandt de allerstørste klimasyndere. Hos den grønne tænketank, COCITO, har de beregnet CO2-tallene for et almindeligt dansk julebord.
Måske kan ProjectZero bruge en del af 2015 på at komme med forslag til klimarigtige julemenuer?
Flæskestegen for eksempel, en af de største julesyndere når kommer til CO2-udledning. Halvanden kilo sprød flæskesteg står nemlig i 34 kilo på CO2-kontoen, hvilket rundt regnet svarer til fire dages elforbrug eller 272 kilometer i en benzindrevet bil, skriver Information.
En solid kødfyldt julemenu med både steg, medisterpølse og frikadeller koster dyrt i klimaregnskabet og sender på 130 kg. CO2 ud i atmosfæren.
Tælles julegaverne også med, ender den gennemsnitlige danskers jul med en CO2-udledning på 200 kg CO2.
For 200 kg CO2 kan man komme langt i bil. Faktisk helt til Italien.
Julemaden giver ikke kun klima-problemer
Som det måske vægtigste symbol på julens glæder kan nævnes, at mellem 50 og 100 danskere hvert år indlægges på hospitalet som følge af overspisning.
Symptomerne på overspisning skulle være “utilpashed, oppustethed, ondt i maven og åndenød.”
Filosof John Engelbrecht siger, at der er danskere, som på en måde begår selvmord med kniv og gaffel.
Det er en høj pris at betale for at fejre Jesus’ fødselsdag.
Trods det, at nogle danskere propper sig til bristepunktet, så smider en husstand i gennemsnit madvarer ud for omkring 700 kroner i december måned.
Når vi kigger på bankudtoget efter nytår, så sætter det nogle tanker i gang – og medlemskort til Zielke, Butterfly og Fitness Syd bliver købt ind i drømmen om det sunde og det slanke.
Det ligger lige så fast, som at vi gentager det hele igen om et års tid.
Medmindre ProjectZero udtænker en menneske- og klimavenlig menu.