Røde Kors med feltlazaretter til 1864-løbet

25. april 2013 Frivillige

Det internationalt kendte Røde Kors symbol blev taget i brug for første gang under krigen i 1864. Denne tilknytning til området markerer Røde Kors ved at opstille et feltlazaret på 1864-løbets rute, så både publikum og løbere kan få indblik i en tid, hvor bakterier endnu ikke var opdaget.

 Deltagere ved årets udgave af 1864-løbet sidste søndag i maj kan med egne øjne opleve, hvordan sårede soldater blev behandlet for knap 150 år siden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Røde Kors opstiller nemlig et feltlazaret for at markere, at det netop var i forbindelse med 1864-krigen, at organisationen for første gang sendte repræsentanter til en krigsskueplads.

Røde Kors hjalp sårede soldater ved Slaget i 1864.

Vi har valgt at samarbejde med 1864-løbet, fordi vi både vil synliggøre vores nuværende arbejde og vores historie, siger Jens Peter Ryborg, vagtkoordinator for Røde Kors, Sønderborg Samariterkorps.

Han tilføjer:

– ”Der er ikke mange, som ved, at Røde Kors, der i dag er verdenskendt, faktisk havde sin allerførste opgave i Dybbøl skanser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Organisationen havde sendt en delegation på to mand, den svejtsiske læge Dr. Louis Appia på tysk side og den hollandske marinekaptajn Charles van der Velde på dansk side. De skulle sikre, at enhver ukampdygtig soldat fik ret til hjælp og beskyttelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to Røde Kors delegater var til stede under stormen på skanserne og under bombardementet af Sønderborg, og de rapporterede hjem til Geneve om de menneskelige rædselsscener, der udspillede sig i de sønderskudte skanser.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag er der opsat en mindesten for historiens første Røde Kors repræsentanter på Historiecenter Dybbøl Banke. Deres oplevelser fra 1864 har været med til at præge rammerne for det internationale humanitære samarbejde, vi kender i dag, siger han.

At være soldat i 1864 var en farlig sag.

Artiklen fortsætter under annoncen

På grund af de mange granatnedslag var de sårede slemt tilredte, og feltlægerne, de rutinerede knoglesnedkere, skar i soldaternes lemmer dagen lang, så feltlazarettet mere lignede et slagterhus end et operationsrum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningen Jydske Landsoldater stiller op med både sårede soldater og feltlæger. Feltlazarettet bliver opstillet ved Sønderborg Slot, og når løberne har passeret, bliver det flyttet til start- og målområdet ved Alsion.

Vidar Motion arrangerer 1864-løbet, og løbsleder Kim Paulsen ser frem til samarbejdet med Røde Kors, der også strækker sig til jubilæumsåret i 2014.

Røde Kors i aktion.

 

– Selvom det kan synes lidt makabert med et åbent lazaret, så er jeg sikker på, at løbere og publikum får en ekstra oplevelse med sig hjem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her får vi et unikt, historisk indblik i en uudviklet sygepleje, hvor operationer blev gennemført uden bedøvelse. Det er ikke for sarte sjæle, men historien fra 1864 har mange grumme sider, som vi ikke må glemme, siger løbsleder Kim Paulsen.

 

1864-løbet donerer 5 kr.

per tilmeldte løber til Røde Kors. Pengene vil Røde Kors bruge i deres internationale hjælpearbejde.

 

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. april 2021 Erhverv, Gråsten

Biogas: Kommunen vidste Nature Energy var i gang med at bygge i Kværs

22. april 2021 Erhverv

Tine Brodersen er med i gruppen ‘Nej tak til biogasanlæg i Kværs’ og hun undrer sig over, at Sønderborg Kommune ikke forlængst har stoppet biogas-byggeriet. Det skete først onsdag og det var efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde fejet Sønderborg Kommunes miljøgodkendelse og VVM-tilladelse af bordet. “Det er jo ikke fordi, forvaltningen ikke har vidst, […]

Læs mere...