Skovby er Årets Landsby

21. april 2015 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Mandag aften fik Skovbys Landsbylaug beviset på, at Skovby er Årets Landsby. Det skete i Borgerforeningens hus på Kær, hvor landsbylaugene var samlet for at tage temperaturen på effektiviteten og samspillet med kommunen.

Skovbys ildsjæle.

Skovbys ildsjæle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frem til mandag har et lille udvalg haft til opgave at finde frem til, hvilken landsby der virkeligt har formået at gøre en forskel, så det blev ekstra attraktivt at være landsbyborger – og med initiativer som liv på kroen, i Brugsen og en række andre arrangementer, der samler folk, så var der slet ingen tvivl. Skovby er klart i førersædet.

“Et af vores næste mål er Sønderjysk Kaffebord – og selvfølgelig bliver det Verdens største af slagsen”, lød det fra Skovby Landsbylaug.

Artiklen fortsætter under annoncen

Landsby-politikeren

I byrådet er det Anders Brandt, der har særligt fokus på landsbyerne – og han har noteret sig, at der er masser af liv rundt omkring på Als.

“Vi har landsbylaugene, hvor det er borgerne, der finder sammen. Og så er der Landsbyforum, hvor der også er politikere om embedsmænd med”, siger Anders Brandt. Landsbylaugene kan nå politikerne via Landsbyforum.

Anders Brandt

Anders Brandt

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er flere steder, der har fået bredbånd i det forgangne år og der arbejdes videre med at sprede det ud”, siger han og fortæller så, at når det handler om at komme til og fra landsbyerne, så skal der tænkes nyt.

“Vi kommer ikke til at se flere blå busser køre rundt til de mindre byer”, siger han. Det vil også stride imod tankerne fra både ham selv og ProjectZero, hvis der skulle trille store, tomme busser rundt på de små veje på Als.

Status fra politikerne

“Jeg har været med i flere år og glæder mig over alt, der sker rundt omkring. Landsbyerne er tænkt ind i kulturen i Sønderborg”, siger Charlotte Riis Engelbrecht. Hun forklarer, at der er rigtigt meget kultur udenfor Sønderborg by. Og hun støttes af Stephan Kleinschmidt:

Artiklen fortsætter under annoncen

“I kommunen arbejder vi videre med den kulturplan, der kom i kølvandet på 2017-satsningen. Det seneste nye er, at vi satte fokus på Gråstenæblet, og det er med til at løfte Gråsten”, siger Stephan Kleinschmidt. Han arbejder også med planer, der skal få flere turister til Sønderjylland og dermed også til Sønderborg.

Skoleverdenen

“Det antal børn, der fødes i de forskellige skoledistrikter kan nogle distrikter tælles på en hånd, så nogle steder skal man

I Sønderborg kommer vi til at mærke det stadigt faldende børnetal, siger Erik Lorenzen.

I Sønderborg kommer vi til at mærke det stadigt faldende børnetal, siger Erik Lorenzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

nok ikke satse på at beholde folkeskolen som det fælles samlingspunkt”, siger Erik Lorenzen. Han har svært ved at se, hvordan der i fremtiden skal leveres kvalitet på skoler, hvor der blot er fire-fem elever i hver klasse og varsler dermed skolelukninger.

“Og det gælder ikke alene landsbyerne. I Sønderborg er børnetallet også faldende og det ses på skolerne”, siger han. På landsplan mangler der ikke børn.

“Der er masser af børn i København og det kan undre, at børnefamilier vil være i en storby, hvor det er mere eller mindre umuligt at finde pasning”, siger Erik Lorenzen.

Fremgang

Heldigvis er det ikke alle områder, hvor antallet af borgere stille og roligt falder. Det kunne Preben Storm forklare:

“Som formand for seniorudvalget kan jeg slå fast, at ældreområdet er et område i vækst. Antallet af ældre vokser

Preben Storm kan fortælle om vækst i antallet af ældre.

Preben Storm kan fortælle om vækst i antallet af ældre.

ganske stabilt”, siger han.

Og når det gælder landsbyerne, så ser det ud til, at socialudvalgsformand Niels Ole Bennedsen også kan bidrage.

“Vi har gennem flere år centraliseret på det sociale område. Måske skal vi i gang med at decentralisere noget mere, så såkaldt udsatte mennesker kan blive en del af fremtiden på Als. I Nordborg tænkes de ind i den store turistsatsning og ideen kan bredes ud flere steder”, siger han.

Op på cyklen

“Meget snart starter kampagnen: Vi cykler til arbejde – og det er jo motionen ved projektet, jeg har fokus på. Den allerbedste form for forebyggelse af sygdomme er motion. Alligevel er hver femte voksne ikke spor aktiv”, siger Helge Larsen. Han ser fordele ved at bo på landet:

Vi skal have endnu flere til at røre sig, siger Helge Larsen.

Vi skal have endnu flere til at røre sig, siger Helge Larsen.

“Der holder man sig jo fysisk aktiv ved at holde have og hus i stand”, siger han. Og det er det med at forebygge sygdom, der optager sundhedsudvalgsformanden. Af flere grunde.

“Når der er en af os, der går til læge eller kommer på sygehuset, så sender regionen en regning til kommunen. Vi skal væk fra at investere i sygdom og stedet bruge pengene på sundhed, fordi sundhed ikke bare er at vi ikke er syge, men oplever livskvalitet”, siger Helge Larsen.

Op på hesten

“Vi er tæt på at være klar med en rigtig lang ridesti på Als. Kommunen skal lige ekspropriere 134 meter sti og så er ridestien en realitet”, siger Frode Sørensen fra Teknik- og Miljøudvalget.

“Og vi vil gerne have endnu flere cykelstier. For eksempel har vi planer om at lave nogle på de tidligere

Frode Sørensen arbejder ihærdigt på at rive ned, hvad andre har bygget op. Nemlig de gamle rønner i landsbyerne.

Frode Sørensen arbejder ihærdigt på at rive ned, hvad andre har bygget op.

jernbanestrækninger”, siger udvalgsformanden. Han får også nævnt de nye gadelamper og vender så tilbage til det med kørsel igen.

“Hvis der er huller i vejene, så skal i bare kontakte kommunen. Så bliver de straks lavet”, siger Frode Sørensen. Han kommer i tanke om, at der også arbejdes på at få revet endnu flere af de faldefærdige huse ned.

“Man har været lidt rundhåndet med erklæringerne om bevaringsværdighed, men vi arbejder på at slippe af med de huse, der står og forfalder i flere af vores landsbyer”, siger Frode Sørensen.

Efter politikerrunden blev forskellige mener diskuteret ved bordene og de tanker, der kom frem, bliver skrevet ind på infoland.dk, hvor landsbylaugene lægger alle deres informationer ud.

Landsbyborgernes forslag til de dískuterede emner kommer til at udgøre en del af arbejdsplanen for det kommende år.

billede

Klik på HER og se landsbyernes fælles hjemmeside

 

 

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...