Sønderborg beholder sin plads på ghettolisten

1. december 2017 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

En ny udgave af den såkaldte ghettoliste er netop kommet fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Nørager/Søstjernevej m.fl. i Sønderborg, som – bortset fra to år – har været på listen siden 2010, figurerer også denne gang. Såvel Sønderborg Kommune som SAB havde ellers håbet, at en ny og bedre vurdering af beboernes uddannelsesbaggrund ville flytte området ud af listen.

Ghettolisten imødeses altid med spænding i de byer, som har boligområder med udfordringer, som gør dem til kandidater til listen – det vil sige mange indvandrere, beboere uden for arbejdsmarkedet, med lav indkomst og lavt uddannelsesniveau.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tre af fem kriterier skal være opfyldt for, at boligområder kommer på listen. Marlene Wulff, der er leder af den boligsociale helhedsplan i Nørager/Søstjernevej m.fl. fortæller i forbindelse med udgivelsen af den ny ghettoliste:

”Vi havde faktisk set frem til, at vi kom af listen. Det er nemlig sådan, at Danmarks Statistik, som bl.a. er grundlag for udarbejdelse af listen, er gået grundigere til værks i forhold til at undersøge uddannelsesniveauet i boligområderne. Og det viser sig, at flere har en uddannelse ud over grundskole end hidtil antaget. En række boligområder har altså været på listen på et forkert grundlag, idet mange var registreret som “uoplyst”, hvilket blev tolket som ingen uddannelse. Men ministeriet har altså valgt at se bort fra denne nye beregning”,

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er overraskende og også lidt skuffende, at vi stadig er på listen. Men jeg vil understrege, at det jo ikke ændrer på virkeligheden, om vi er på listen eller ej. Det er en kendsgerning, at vi i boligområderne har nogle udfordringer med beskæftigelse, uddannelsesniveau og skæv beboersammensætning, som præger familierne, der bor der, og også i negativ retning påvirker områdets omdømme. Vi arbejder uændret og intenst videre for at støtte beboerne og skabe gode vilkår for sundhed og trivsel – uanset om vi er på listen eller ej. Og det glæder mig i den forbindelse, at Landsbyggefonden netop har givet tilsagn om at yde 10 mio. kr. mere til indsatsen frem til 2021, og at vi har så godt et samarbejde med andelsboligforeningen om vores tiltag”, siger formand for sundhedsudvalget Helge Larsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vivian Engelbredt, formand i Sønderborg Andelsboligforening (SAB), går heller ikke højt op i, om Sønderborg figurerer på ghettolisten eller ej:

”Men det stigmatiserer et helt boligområde, selv om der er dejlige boliger og grønne områder, og selv om mange er glade for at bo der og trives, så en negativ generalisering, som ghettolisten er udtryk for, har vi ikke brug for. Men det korte af det lange er – uanset om man er på listen eller måske lige netop ikke er det – at der er brug for, at vi fortsætter helhedsplanens arbejde og målsætningen om, at uddannelsesniveauet og andelen af mennesker i job højnes, mens kriminaliteten skal længere ned. Det er vigtigt for områdets omdømme og for, at beboerne føler sig trygge ved at bo her”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

19. juli 2024 Samfund, Sønderborg

DSB-grunden – lige nu er den et trist syn

19. juli 2024 Samfund

I april godkendte Byrådet, at DSB-grunden blev sat til salg, så der kan blive bygget studieboliger på området. ”Lige nu er det et lidt trist område, så det er godt, der er et projekt og det spiller fint ind i Mejeriet og Sønderborghus”, sagde borgmester Erik Lauritzen tilbage i april. Forleden så Bo Bach på […]

Læs mere...