Sønderborg på vej som modelkommune for bæredygtig udvikling

14. september 2017 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Ønsket om at skabe et bæredygtigt samfund har været brændende i Sønderborg i flere end 10 år. Mange forskellige indsatser og initiativer er blevet sat i værk i løbet af årene, herunder ProjectZero, SmartCity og VidensBy Sønderborg med bl.a. House of Science, der alle arbejder på at forbedre fremtidsudsigterne.

På den baggrund blev Sønderborg Kommune for godt et år siden optaget i UNESCO’s internationale netværk af bæredygtige læringsbyer. En arbejdsgruppe, bestående af stærke aktører fra både det offentlige, private og fra uddannelsesverdenen, har her det første år arbejdet med at styrke netværkssamarbejdet og med at udvikle mål og indsatser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lorenzen

Børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune ser tilbage på det første år:

”Medlemskabet i UNESCO Learning Cities lever op til vores forventninger på den måde, at det sætter en ramme for arbejdet med at skabe læring på tværs af uddannelsesinstitutioner, virksomheder og kommune. Vores intense fokus på læring i alle sammenhænge styrker Sønderborgs position som en stærk syddansk uddannelsesby. I Sønderborg starter den bæredygtige dannelse allerede i vores dagtilbud og fortsætter hele vejen op gennem grundskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser på højeste niveau. Det drejer sig om livslang læring for alle, også for os der for længst har forladt skolebænken, siger formand for børne- og uddannelsesudvalget, Erik Lorenzen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg Kommune har man valgt at se bæredygtighed i et bredt perspektiv.

”Vi kan konstatere, at samtlige politiske fagudvalg på den ene eller anden måde arbejder med de fire forskellige dimensioner af bæredygtighed, der definerer vores bæredygtighedspolitik: Social, kulturel, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Hvad enten det drejer sig om beskæftigelse, integration, pasning og uddannelse, den

Stephan Kleinschmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

grønne udvikling, boligsocialt arbejde, kulturindsatser, socialt arbejde eller rehabilitering, så falder det alt sammen ind under den paraply, som medlemskabet i UNESCO-netværket er blevet for os”, siger formand for kulturel og regional udvikling, Stephan Kleinschmidt.

Sønderborg bruges som modelkommune

Ud over de fire dimensioner af bæredygtighed styres netværksarbejdet af FN’s 17 officielle verdensmål for en bæredygtig udvikling samt 42 nøglepunkter, der er defineret af UNESCO. Arbejdsgruppens indsatser, og kommunens initiativer er blevet bemærket både nationalt og internationalt. Der er nemlig mange, der taler om bæredygtighed gennem læring, men det er de færreste, der rigtig ved, hvordan man i praksis kommer i gang. Det næste store skridt i Sønderborg Kommune bliver et tre-årigt oplysnings- og omstillingsprojekt med fokus på, at få borgerne aktiveret til at omlægge deres vaner til en bæredygtig livsstil. Projektet gennemføres i partnerskab med

Artiklen fortsætter under annoncen

Tage Petersen håber, at flere borgere går med.

Sustainia, der arbejder nationalt og internationalt på at udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige løsninger.

”Det er vigtigt at få borgerne med om bord. I et bæredygtigt samfund vælger den enkelte bussen frem for bilen og cyklen frem for bussen. Man spiser gårsdagens rester og undgår madspild. Man spiser mindre kød og energioptimerer sit hus og sit daglige forbrug. Mange borgere gør det allerede rigtig godt – men vi skal have flere med – på længere sigt skal alle med, hvis vi skal sikre en fremtid, hvor der også er ressourcer nok til kommende generationer”, siger Tage Petersen, næstformand i børne- og uddannelsesudvalget.