Sønderborgenserne ryger og drikker mindre – men vejer mere

6. marts 2014 Uncategorized

1658 borgere i Sønderborg Kommune har været med i den landsdækkende sundhedsprofilundersøgelse ”Hvordan har du det?”. Resultatet foreligger nu og viser gode resultater på nogle områder – men tydeliggør også et behov for fokus på især overvægt, kost og fysisk inaktivitet.

Helge Larsen. Jeg vil abejde hårdt for, at vi alle tager et ansvar for vores egen sundhed, siger Helge Larsen, sundhedsudvalgs-formand.

Helge Larsen.
Jeg vil abejde hårdt for, at vi alle tager et ansvar for vores egen sundhed, siger Helge Larsen, sundhedsudvalgs-formand.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Der er således både godt og dårligt nyt i den profil, som er tegnet af trivslen og sundhedstilstanden blandt borgere i Sønderborg Kommune.

 

– Det er meget glædeligt, at antallet af rygere er faldet, og at vi også er en af de kommuner i regionen, hvor færrest drikker meget alkohol på én gang. Vi ved, at disse to faktorer har stor betydning for livskvalitet og risikoen for at udvikle livsstilssygdomme, så det er godt. Til gengæld viser profilen, at vi ligger over gennemsnittet i forhold til borgere, der er fysisk inaktive, der er svært overvægtige og spiser usundt. Alt for mange spiser kage, chokolade, is og slik for ofte, siger formand for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune, Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

– Profilen tegner et meget blandet billede – fx gør det godt at læse, at 84 pct. af borgerne mener, de har et fremragende, vældig godt eller godt helbred. Opgaven er nu at zoome ind på de udfordringer, sundhedsprofilen peger på, så vi sammen med borgerne kan gøre en indsats og forbedre livskvaliteten for dem, der ikke har det så godt som flertallet. I den forbindelse skal vi også huske, at der er en social ulighed i sundheden, som understreger, at vi skal forsætte indsatsen for at sikre alle uddannelse, siger næstformand i udvalget, Claus Klaris.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Uligheden er meget udtalt. Dårlig kost, rygning, alkohol og stillesiddende fritidsaktiviteter, som er blandt risikofaktorer i forhold til sundheden, kan kun 31,3 pct. borgere med grundskole sige sig helt fri for. Blandt borgere med lang videregående uddannelse er tallet 67,1 pct. Altså over dobbelt så mange. 12,8 pct. af borgere, der kun har grundskole som højest fuldførte uddannelse, har tre til fem af risikofaktorerne på én gang. Blandt højt uddannede er det kun 1,7 pct., der har tre til fem af faktorerne på én gang.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Nogle af sundhedsprofilundersøgelsens gode Sønderborg-resultater er:

 • ·         17,5 pct. ryger til dagligt – det er 4,7 procentpoint færre end i 2010
 • ·         9,7 pct. angiver at have et dårligt mentalt helbred. Det er et fald på 3,7 procentpoint fra 2010 til 2013 og et af regionens laveste tal
 • ·         Færre sønderborgere (7,7 pct.) end borgere i regionen er belastet af økonomiske bekymringer
 • ·         Halvdelen af borgerne i Sønderborg har aldrig røget, og antallet er både stigende og blandt regionens højeste
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • ·         Antallet af borgere med et problematisk alkoholforbrug er faldende
 • ·         Otte pct. har aldrig eller sjældent kontakt med familien, men tallet er faldende – modsat regionen som helhed

 

 

Nogle af udfordringerne i Sønderborg:

 • ·         18 pct. af borgerne i Sønderborg er svært overvægtige – og tallet er stigende
 • ·         19 pct. har stillesiddende fritidsaktiviteter
 • ·         59 pct. spiser frugt hver dag – det er et fald på otte procentpoint fra 2010 til 2013
 • ·         34,9 pct. angiver at have en langvarig sygdom – og tallet er stigende, men under regionens gennemsnit
 • ·         8,2 pct. har leddegigt, tallet er stigende og blandt regionens højeste
 • ·         16,9 pct. har et usundt kostmønster, og tallet er stigende
 • ·         6,9 pct. er ofte uønsket alene – hvilket placerer Sønderborg højt i regionen

 

Skrevet af: Ole [email protected]
3. december 2023 Kultur, Sønderborg

Midt i januar kan du opleve den storslåede Symphonic Universe-koncert

3. december 2023 Kultur

Sønderjyllands Symfoniorkester går nye veje i deres bestræbelser på at bringe symfonisk musik ud til nye generationer. Den kendte spil-youtuber og streamer, Jørgen Bjørn, er blevet hyret som konferencier til deres storslåede Symphonic Universe-koncert, der kan opleves i Alsions koncertsal den 18. januar. Koncerten består af strålende livefortolkninger skabt af de største komponister af filmmusik, […]

Læs mere...