Status på syrer-integration i Nordborg

12. december 2014 Frivillige

Projektleder Martin Zeissler,EazyIntegration, Nordborg, skriver:

Det der startede med et borgermøde den 28.september, og en facebook gruppe omkring ankomsten af flygtninge til Nordborg har i dag løbet lidt mere end 3 måneder og det er derfor tid for julenyheder for alle jer der ikke er helt tæt på til at følge hvad vi har opnået.

Martin Zeissler beskriver de høstede erfaringer. Foto: Ejner Munkebro

Martin Zeissler beskriver de høstede erfaringer. Foto: Ejner Munkebro

Artiklen fortsætter under annoncen

Først skal der lyde en tak til borgerne i Nordborg som mødte op til borgermødet og valgte at tage ja-hatten på, og har valgt efterfølgende vise at der kunne arbejdes hen imod en anden tilgang til ankomsten af flygtninge. Status er i dag er vi har haft mere end 700 flygtninge igennem Nordborg. Næsten 100% folk fra Syrien. En stor flok, som vi fra dag 1, har forsøgt at få til at samarbejde mod et fælles mål – positiv integration.

Vandrehistorier har vi mødt nogle stykker af – de er gået på overfald, cykelrøveri, flygtninge havde skidt i svømmehallen, værtshusballade osv. Hver gang har vi været proaktive og gået til kilden eller rygtets start og samlet set har alle historierne vist sig ikke at være rigtige. Kort sagt så er det gået over al forventning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad har vi så aktivt fået gjort?

Der har været foredrag på skolerne på Als og Danfoss med overskriften, Angst og Forståelse for det fremmede.

Nordborgs forretninger, Danfoss og borgere har bidraget positivt til indsamlinger, tøj og andet.

Syrisk certificeret hårstylist har vist hans evner i lokal frisørsalon.

Mange frivillige har undervist i powerdansk.

Nordborg Slots Efterskole åbnede dørerne og inviterede syrerne på kanotur flere gange.

Østerlund friskole inviterede tre syriske mænd over på skolen for at lave mad med 17 danske drenge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores lokale præst Sophie Juel holdt foredrag om danske traditioner.Nordborg Slot 1

Syrerne sang Kim Larsen i aftenshowet på DR1 og har mødt Islam-kritikeren Lars Hedegaard i programmet Michael Jeppesen møder på Dr2 .

Der har været artikler i Politiken, lokale aviser etc.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi har været i Godmorgen Danmark, Godt Sagt på DR2, Tv-syd fulgte begivenhederne i Nordborg i en uge og rundede af med et liveprogram på Nordborghus. Her takker vi Viggo for lån af huset.

Der har været afholdt fælles-spisning for Dansk/Syrisk traditionel mad.

Så er der blevet sat fritids aktiviteter i system, så syrerne har mulighed for at dyrke håndbold, fodbold, badminton, bordtennis 4 dage i ugen.

De lokale sportsforeninger og Nordals Idrætscenter har tilbudt deres hjælp og ydelser, en ekstra stor tak til Theodor for hans måde at tænke kreativt på, hans store hjerte og måden han håndterer de syriske flygtninge i deres daglige gang på centeret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi har modtaget Donation fra Frivillignet Sønderborg til indkøb af sportstøj, og Bundgaard Tøj i Nordborg fik sammensat et godt bud på en sportspakke. Derudover modtager vi donation til julearrangement fra foreningen En god jul for Alle, Sønderborg.

Vi har fået vores egen hjemmeside www.eazyintegration.dk

Vi har lavet en engelsk sproget quick-guide til bedre integration der kan downloades og som vi forventer snarest oversættes til arabisk.

Hvad er håbet for fremtiden?Iværksætterhuset, Nordborg, Kirkegade 1

Snart åbner asylcentret et aktivitetshus på Storegade i den gamle Sydbank/Ungdomsskole, hvor flygtninge og borgere kan mødes og knytte bånd samt fungere som et hovedkontor for de aktiviteter, som vi påtænker i fremtiden. Kom forbi og bidrag med dine evner – der er plads til flere hjælpende hænder og varme hjerter.

Fremadrettet håber vi at brede budskabet og skabe netværk i Danmark der kan fungere som modtagere og integrationsmedhjælpere således at den positive integration kan finde sted. Så spred ordet til dine bekendte i Danmark.

Forslag til den proaktive integration

Gør nu noget konstruktivt og proaktivt ,mens folk rummer håb, optimisme og gejst, og inden folk er blevet gjort til passive klienter.

Justering af det sociale kompas – ret og pligter. Fra første dag afstemning af ret, pligter og forventninger. Hurtig introduktion til de rammer der omkranser Danmark og de krav vi forventer de skal arbejde hen imod at opfylde. Det er jo ikke dumme mennesker der kommer, men folk med et anderledes indstillet socialt kompas, der kræver tilpasning. Vi har forsøgt at lave en lille guide til forståelse af det samfund, de lander i og give lidt værktøjer så de kan orientere sig i et samfund, som en flygtning ikke kender.Nordborg, skilt

Lav et differentieret integrationsforløb for flygtninge: Vi er så gode på andre fronter som folkeskolen, ungdomsuddannelser at tale om differentierede uddannelsesforløb. Er det ikke på tide at udvide dette begreb til flygtninge området. Start opdelingen af flygtninge grupperne i a b c hold, i stedet for at tvinge alle ud i et 3-årig integrationsforløb, hvor der næppe bliver plads til 37 timers arbejdsuge ved siden af. Arbejde og studie er hurtigste vej til integration og god samfundsøkonomi.

Det 3-årige integrationsforløb har vist sig som begrænset succes i og med at det over tre år er kun 4 af 10 kommet i gang med enten uddannelse eller arbejde. Lav nu ressourcevurdering og uddannelsesvurdering fra ankomst og oprettelse i CV bank. Opret desuden differentierede integrationsforløb.

A-holdet: mange er højtuddannet engelsk-talende mennesker, som nemt kan komme på arbejdsmarkedet efter et kort intenst integrationsforløb, så lad dem derefter køre online skole, eller aftenskole, hvis det kan passe ind i deres dagligdag, derved kan vi spare samfundet for en stor udgift.

B-holdet: studerende skal kunne genoptage deres uddannelse på samme vilkår som danske studerende på SU hurtigst muligt.

C-holdet: den sidste gruppe mennesker har ikke sproget med sig på internationalt niveau, andre er analfabeter, og derfor er denne gruppe mennesker, de som er vigtigst i forhold til en håndsrækning fra staten og borgerne, for netop at undgå årtiers tidligere fejlende integrationspolitik i dk.

Og aktiver fra første dag

Send alle modtagne flygtninge ud på en virksomhed fra dag ét. Her arbejder de halvdelen af dagen, mens den anden halvdel bruges på at lære dansk.

Lad systemets rigtige specialister blive til mentorer: Vores socialsystem er presset, socialrådgiverne er overbebyrdet med klienter, klienterne er overbebyrdet med at stå skoleret, være jobsøgende og kommune-opsøgende. Samtidig mangler samfundet at finde nytte jobs, der giver mening og som løfter sig over almindelig dumme arbejde.

Med udgangspunkt i den transformation det er lykkedes at gøre i Nordborg og med et kontanthjælps udgangspunkt kunne der skabes noget mere formelt fremadrettet.

Tag den konstruktive hat på og vend ressourcerne rundt og gør det til et konstruktivt forløb der involverer flygtninge og danskere til at styrke netværk, forståelse og afdække fordomme, myter og hjælpe samfundsøkonomisk. nordborg4

Lav et nyttejob for kontanthjælpsmodtager/arbejdsløse/seniorer samt frivillige som integrationsmentorer der med lyst kunne fungere som integrationshjælper.

Lav et kortere mentor-uddannelses-forløb med undervisning, der definerer jobbet:

Socialsystem og indvandrings regler ”light”, undervisning plus kontakt til central kommunal kontakt person inden for systemet hvor dybde ekspertise kan findes.

Kontaktinformationer på lokale foreninger og centrale personer udleveres, så flygtninge hurtigt kan tilknyttes Fritids-Danmark og Forenings-Danmark, der deler fælles interesser.

Jobbeskrivelse: Besidder du positiv energi og kan lide at gøre en forskel? Så bliv integrationsmentorer – brug dine egne erfaringer til at lære andre om arbejdsmarkedet, sprog, samfundet og dansk kultur. Du for et videns forløb om regler og nyttige kontakt personer og derefter bliver du tilknyttet vores team af mentorer hvis mål der er at bidrage konstruktivt til succes med integrationen og knytte netværk på tværs af fordomme og rygmarvsretorik.

Integrationsmentorer kunne være tidsbegrænsede eller periodeafgrænsede forløb der belønnes med diplom og skriftlig udtalelse, samt hurtige genoptjenings til dagpenge og fritagelse for at stå skoleret for systemet.

Opråb til de danske kommuner og politikere:

Danmark har valgt at modtage ca. 12.000 flygtninge i år og får højst sandsynligt samme antal næste år. Det forpligtiger at tage imod og åbne rådhussine døre, især hvis man vil have dette til at ende positivt. Når vi mener positivt tænker vi både menneskelig, samfundsøkonomisk og som et positivt kapitel i den danske historie. De flygtninge vi har mødt er taknemmelige for at have fået en ny chance, men udfordringerne for dem og os burde kunne løses bedre.

Uanset hvem der kommer til at have regeringsmagten er der brug for løsninger og et fremadrettet fokus på hvordan vi får positiv integration. Mange politikere peger pt. fingre og sparker nedad, og kigger man lidt ind i fremtiden, står den på yderligere stramninger, beskæring i ydelser og lignende tiltag. Dette er ikke løsninger der bidrager konstruktivt, kun til en yderligere opdeling i dem og os termer.

Udlændingestyrelsens teorier fungerer ikke i praksis. Lyt til os der går på gaden med vores nye borgere, vi ved hvad der rører sig, løsningerne er ikke politik, men menneskelig indsigt og sund fornuft.

Hermed glædelig jul og tak for støtten. Lad os blive flere der arbejder hen imod eazyintegration i det nye år. Således at der kommer fokus på ligheder, det fælles og medmenneskelighed, de ting, der gør mennesker rigere på livet.

Læs også:  Her begyndte Martin Zeisslers arbejde for syrerne.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2023 112, Sønderborg

Politiet tager kontakt til hackede skoler som har fået lækket data

25. september 2023 112

Politiet er i dag, mandag, blevet bekendt med, at kriminelle har skaffet sig adgang til personfølsomme data hos en række uddannelsesinstitutioner i Sønderjylland og efterfølgende lækket materialet. Det drejer sig om EUC Syd, Sønderborg Statsskole, Gråsten Landbrugsskole, Privatskolen-Als og Sønderborg International School. Politiet indleder nu en dialog med uddannelsesstederne samt deres it-driftsfællesskab, IT-Center Syd, for […]

Læs mere...