Nordborg: Asyl-borgermøde med bekymringer og gode forslag

29. september 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Når mennesker i Nordborg er bekymrede, fordi der kommer flygtninge til byen, så skal der snakkes om det – og bekymringen om,

Omkring 200 kom til Martin Zeisslers borgermøde om asyl-lejligheder i Nordborg.

Omkring 200 kom til Martin Zeisslers borgermøde om asyl-lejligheder i Nordborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

at et boligområde i Nordborg kan blive en såkaldt ghetto, blev manet i jorden af Ninna Svendsen, som er leder på asylcentret på kasernen.

På søndagens borgermøde i Nordborghallen, blev der snakket frygt, modvilje og muligheder for at hjælpe flygtninge. Det var en debat med nordborgensere, flygtninge og andre, der har noget på hjerte, når det handler om den flygtningestrøm, der har ramt hele Europa og dermed også Sønderborg. Og indtil nu, så er mødet i Nordborg det mest informative og det mest konstruktive af de tre, der har været holdt indenfor kommunegrænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt andet kom der klar svar på frygten for, at Nordborg bliver fremtidens flygtninge-ghetto.

“Asylsansøgerne kan ikke søge om at blive boende i Nordborg. Det er sådan, at Sønderborg skal huse et antal, der er bestemt på Christiansborg og dem skal kommunen så placere indenfor kommunegrænsen. Resten sendes til andre kommuner”, siger Ninna Svendsen.

Der er langt flere flygtninge end ventet, som kommer over grænsen og derfor placerer Udlændingestyrelsen dem der, hvor der er plads. Og det er der i Danbos tomme lejligheder i Nordborg. Nogle frygtede, at de bliver – og Jan Callesen fra Dansk Folkeparti ser det som et problem, at de rejser:

Artiklen fortsætter under annoncen

Sognepræst Sophie Juel havde opgaven som ordstyrer.

Sognepræst Sophie Juel havde opgaven som ordstyrer.

“Når de ikke skal blive, så tænker flygtningene ikke på at blive en del af Nordborg. De tænker på at komme videre”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere nordborgensere ser en god mulighed for at sætte gang i nogle ting sammen med flygtningene, når de kommer ind i lejlighederne. Nogle ville høre, om der bliver mulighed for at kommunen lejer nogle lokaler, så der kunne laves små cafeer, hvor danskere og syrere kan mødes.

“Hvis der er nogen, der vil stille lokaler til rådighed, så siger jeg tak. Er der lokaler i boligområdet, så bruger vi dem eller også finder vi nogle i Nordborg og lejer dem”, siger Nina Svendsen. Hun ved, at syrerne gerne vil lære noget om det at begå sig her i landet og selvfølgelig vil de gerne med til fodbold og alt muligt andet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvor er politikerne?

“Dengang borgmesteren samlede byrådet til en orientering om flygtninge på kasernen, sagde han, der ville komme 300. Nu er der 670 indlogeret i Sønderborg”, siger Jan Callesen. I Sønderborg har der været hele to borgermøder om flygtningene. Borgmesteren pressede selv et borgemøde ind blot en uge inden Venstre havde deres.

Integrerede flygtninge i panelet havde svar på mange bekymrede mennesker spørgsmål og masser af ros til de idé-rige nordborgensere.

Integrerede flygtninge i panelet havde svar på mange bekymrede menneskers spørgsmål og masser af ros til de idé-rige nordborgensere.

“Martin Zeissler arrangerer så et borgermøde her i Nordborg – og så vil borgmesteren ikke komme. Jeg tænker, at forklaringen måske er, at det er Nordborg”, siger Jan Callesen. Han mener, at Erik Lauritzen også er borgmester for Nord-Als og derfor burde have troppet op.

Venstre-formand Lars Romsøe Grandt ser derimod en stor fordel i, at Sønderborgs borgmester takkede nej til borger-initiativet:

“Hvis han var kommet, så havde aftenen handlet om hans mangel på informationer, om hans misinformationer og alt sådan noget med, at han ikke kommer borgerne i møde. Så jeg mener, det er godt for sagligheden i debatten, han bliver hjemme”, siger Lars Romsøe Grandt til SønderborgNyt.

Blandt tilhørerne sad Petter Astrup fra Venstre.

“Det er alligevel svagt gået, at den eneste byrådspolitiker i panelet er Jan Callesen og hans holdninger kender vi jo. Hvor er de andre byrødder, der er valgt her på Nord-Als”, spørger en deltager.

Hvordan hjælper vi?

I den første halvdel af Martin Zeisslers debatmøde, kunne de 200 deltagere stille spørgsmål til panelet, som bestod af Jan Callesen fra DF, Lars Romsøe Grandt fra Venstre Nordals, Ninna Svendsen, Asylcenter-leder. Desuden havde Martin Zeissler fået Majed, som er selvstændig med – og også Ahmad Juomma fra Sønderborg Bibliotek. De to herrer kunne fortælle om, hvordan de blev integreret, hvad der hjalp og hvad der hæmmede.

Der deltog også to asylansøgere fra centret på kasernen.

- Når mennesker mødes, kan de snakke sammen - det er mere konstruktivt end brok på facebook. lød det fra panelet.

– Når mennesker mødes, kan de snakke sammen – det er mere konstruktivt end brok på facebook. lød det fra panelet.

“Debatmøder som det her, er rigtigt godt. Det gør nemlig, at flygtninge kan møde nordborgenserne og omvendt. Så kan mange af skræmmebillederne blive snakket ned”, siger Ahmed. Han fortæller videre, at der selvfølgelig er nogle blandt flygtningene, der ikke opfører sig ordentligt. Men så gælder det om at give besked til asylcentrets kontor eller eventuelt til nogle af de andre flygtninge.

“Langt de fleste flygtninge opfører sig eksemplarisk og de vil tage fat i dem, der ikke gør”, siger Ahmed, de er ansat på biblioteket i Sønderborg. Tit handler det om kulturforskelle og så kan man bare venligt sige, at den opførsel ikke går.

“Sig det med et smil på læben. Så virker det”, siger Ahmed.

“Syrerne vil gøre alt for at få succes med at være i landet, så tal med os”, siger Ninna Svendsen. På SønderborgNyt kommer der inden længe et telefonnummer på Asylcentrets Nordborg-kontor. Det sker når Ninna Svendsen når til den linie i sit travle program. Det er sådan i hendes job, at intet forberedes.

“Vi render jo efter Udlændingestyrelsen”, siger hun. Og presset på de europæiske grænser forklarer jo tydeligt, der er travlt i styrelsen.

“Der kommer mennesker, som er på flugt fra ild og lemlæstelse. De er hårdt ramt af frygt. Tag godt imod dem og vis, at her i Danmark er der intet at frygte”, siger Majed, som har boet i Danmark i omkring 13 år og bruger sin arbejdstid i hustruens firma.

Og med de konstruktive forslag, der kom på bordet og den vægt, de blev serveret med, så kan Nordborg blive et godt afsæt for alle de flygtninge, der skal tage tilløb til deres kommende hjemkommune via en lejlighed i et boligkvarter på Nord-Als.

Der bliver masser af samvær, sportsaktiviteter, kulturudveksling og andre tiltag, som både flygtninge og nordborgensere kommer til at lære af. Der kommer fokus på ligheder, det fælles og medmenneskelighed, de ting, der gør mennesker rigere på liv.

Aftenen blev rundet af med stort bifald til panelet og et endnu større til Martin Zeissler, der trods politisk modvilje gennemførte det allerbedste af tre borgermøder med asylansøgere som overskrift.

billede

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...