Sundhedsudvalg sætter Frivilligcenter i spil

13. marts 2015 Sønderborg

Frivilligcenter Sønderborg ser sig selv som en del af frivilligheds-verdenen i fremtiden. Sådan lød det fra centrets bestyrelse, da den havde møde med Sundhedsudvalget om fremtidens aktive medborgerskab.

“Der er ikke ret mange borgere, der bruger Frivilligcentret, så vi vil følge antallet af ekspeditioner. Der skal skelnes mellem servicering af centrets egen bestyrelse og de foreninger, der kommer udefra”, siger Sundhedsudvalgets formand Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune giver hvert år mere end 350.000 støttekroner til Frivilligcenter Sønderborg og nu vil Sundhedsudvalget have syn for, hvad der gives igen for de mange penge.

Tidligere har flere plejehjem, Kvinde- og Krisecentret samt Kirkens Korshær meldt ud til SønderborgNyt, at de ikke har gavn af Sønderborg Frivilligcenter. Det er steder, hvor der er virkeligt mange frivillige.

Hvad får vi for de mange skattekroner, der lander i Frivlligcentret?

Hvad får vi for de mange skattekroner, der lander i Frivlligcentret?

“Vi har også bedt centrets bestyrelse vurdere, om Frivilligcentret ligger det rigtige sted”, siger Helge Larsen. På den nuværende adresse på Kongevej i Sønderborg kan kørestolsbrugere ikke komme ind.

Beslutter – uden at handle

Frivilligcenter Sønderborg skal dække hele Sønderborg Kommune og kan ikke gå ud fra, det er alle frivillige foreninger, der har mulighed for at tage fra yderområderne og ind til Sønderborg by.

“Allerede i 2013 besluttede Frivilligcentrets bestyrelse, der skal oprettes sattelit-afdelinger. Men beslutningen eksisterer kun i mødereferaterne”, siger Helge Larsen. Altså har bestyrelsen ikke sat handling bag sin egen beslutning.

Ikke et kommunalt center

Sønderborg Frivilligcenter er ikke kommunalt, men selvejende og en del af Frise, som er en landsdækkende

Ud over en årlig pose penge er der ikke bånd mellem kommune og Frivilligcenter.

Ud over en årlig pose penge er der ikke bånd mellem kommune og Frivilligcenter.

organisation af Frivilligcentre. Sønderborg Kommune kan ikke lukke huset eller bestemme, hvem der skal i bestyrelse eller på lønningslisten.

“Men Sønderborg Kommune afgør selv, om der skal bruges kommunale kroner på Frivilligcentret, der sidste år måtte have en ekstra bevilling på omkring 40.000 kroner oveni det faste tilskud på omkring 350.000”, siger Helge Larsen til SønderborgNyt.

Han finder det både naturligt og ansvarligt, at Frivilligcentrets bestyrelse skal forklare Sundhedsudvalget, hvad kommunens frivillige foreninger har fået for pengene.

Og ser centrets bestyrelse deres Frivilligcenter som en del af fremtiden, skal skal de kunne forklare, hvordan stedet vil blive i stand til at levere den service og de ydelser, der bliver brug for.

Der er sat tid af til en række møder, hvor det kan forklares.

Alternativ til Frivilligcenter

Politikerne kan overveje at oprette et frivilligkontor, der via sattelitter i centerbyerne opsøger de mange frivillige foreninger og styrker det frivillige arbejde. På den måde kan kommunen sikre sig reel indflydelse på de penge, der sættes af til styrke og fremme frivilligt socialt arbejde.

Helge Larsen vil ikke afsløre, om det kort ligger klar i ærmet.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk