Tirsdag blev Als frit

6. november 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag var Bruno Topff oppe på en stige i kasernens gård og sikre sig folks opbakning til at befri Als fra det tyske kejserdømme, der ikke havde føært andet end elendig med sig.

“Og Kejseren har tvunget danske mænd med i en krig, der ikke er deres”, sagde Bruno Topff, der var en af mange skuespillere fra Det Lille Teater i gråsten.

En følgevirkning af Den Store Krig, som Første Verddenskrig hed et stykke ind i Anden Verdenskrig, var, at folk sultede.

Giv os brød. Vi er slutne og vores børn sulter”, råbte de mange mennesker, der sluttede op omkring Bruno Topff.

Artiklen fortsætter under annoncen

Planen var at spærre broen, så der ikke kunne køres fødevarer væk fra Als – og dernæst handlede det om at få marinesoldaterne, der boede på slottet til at være med i oprøret.

Havbogade flagede rødt

Så et større optog bevægede sig fra kasernen via den flagpyntede Havbogade og ned på slottet, hvor Bruno Topffs talegaver fik marinesoldaterne med på dansk side.

Landråden fik også besøg af optoget – og han kom af med sin bil, fordi Bruno Topff skulle bruge den, når han skulle rundt på Als.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herefter gik turen til Rådhuset, hvor borgmesteren fik at vide, at han ikke længere bestemmer.

Tak til Det Lille Teater

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen takkede skuespillerne fra Det Lille Teater, skyttebrødre fra Borgerforeningen og eleverne fra idrætshøjskolen, der havde været marinesoldater.

“Og så er det rigtigt deligt at se, at rigtigt mange mennesker fulgte med i ‘befrielsen’ af Als”, siger Erik Lauritzen.

Han foretæller videre, at Als gennem tiderne har lagt jord til meget.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og den her begivenhed for 100 år siden, var vigtig”.

“I dag kan ingen forestille sig, hvordan det var at være underlagt kejserdømmet, men vi kan jo se, der er steder i verden, hvor der er oprør på grund af et undertrykkende styre”, siger borgmesteren.

“Det er et utroligt mod og en fantastisk energi, der blev sluppet fri i Bruno Topff, da han gik i spidsen for Als’ befrielse og det er det samme de steder, hvor der er oprør i vores tid.

Historien om Frit Als

I slutningen af 1918 begyndte Den Store Krig at falde fra hinanden. Tyskland mistede sine allierede og i Kiel lavede flåden en spontan revolution. Ideen om revolution bredte sig rundt til andre havnebyer. Flensborg og også Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bruno Topff holder ifølge myten en flammende tale i kasernegården og får marinesoldaterne med sig. Han sikrer sig kontrol med broen, henter penge i banken og han får styr på Landsråden og borgmesteren.

Efter et par dage kaldes han til Flensborg, hvor man fortæller ham, det vil være en god idé, hvis han trækker sig på grund af sit helbred.

“Fakta er, at når Bruno Topff underskriver sig som præsident, så skyldes det, han er præsident for soldaterrådet. Det er rigtigt, han spærrer broen og også at han skriver sine plakater i jeg-form”, siger Carsten Porskrog.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en god historie og vi holder os tæt på det historisk korrekte. Og det er jo en fantastisk tid, hvor Den Store Krig slutter bare fem dage efter – og ender med en afstemning, der bringer en del af Slesvig hjem til Danmark”, siger Frode Sørensen.

 

 

 

 

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...