Aftentur med Museum Sønderjylland til Søgård ved Kliplev

5. september 2019 Kultur

Nu er Sønderjylland usædvanlig fattig på herregårde, men i 1500-tallet var det anderledes. Dengang var der både herregårde og herremænd flere steder i landsdelen.

Museum Sønderjylland arrangerer her i efteråret en tur til en af de mest betydningsfulde af de sønderjyske herregårde, Søgård ved Kliplev

Turen til Søgård finder sted på onsdag klokken 18:30 fra parkeringspladsen ved Søgårdlejren. Turen varer et par timer, skriver arrangørerne.

Da Johan Limbek i 1344 fik Lundtoft Herred i pant af den slesvigske hertug, byggede han herregården Søgård på en halvø i Søgård Sø.

Artiklen fortsætter under annoncen

I slutningen af 1300-tallet overgik Søgård til slægten Ahlefeldt, der beholdt den, frem til den blev ødelagt under Torstensson-krigen 1643-44.

Herefter flyttedes hovedgården først til Grøngård og derefter til Gråsten.

Til Søgård hørte et meget stort gods, et af de største i Sønderjylland, og slægten havde på mange måder en stor indflydelse på egnen.

Det gælder også Kliplev Kirke, der fra Reformationen blev afgørende præget af slægten på Søgård.

På turen vil museumsinspektør Lennart S. Madsen vise rundt på Søgård voldsted så vidt det er muligt for vegetationen, og fortælle om herregården og slægten Ahlefeldt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herfra går turen i egne biler til Kliplev kirke, hvor vi vil beskæftige os med dette fantastiske monument både over de senmiddelalderlige pilgrimsvandringer og renæssancens adelige selvforståelse.

Turen foregår i egne biler,

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk