Alsiske æblesorter reddet i sidste øjeblik

28. november 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Volmers Æble, Stødageræble, Tidlig Gråstener, Alsisk citronæble, Vinsur fra Als og Volsk Krigsæble.

Det er æblesorter, som formentlig tidligere har været almindelige i alsiske frugthaver. Det var dengang, mange husholdninger var selvforsynende, og de kreative husmødre på gårdene selv lagde jord til nye sorter ved at lægge kerner eller ved at pode kviste fra naboers eller andre bekendtes frugttræer.

De seneste årtier er æbletræer i hundredvis forsvundet i takt med, at gårdmandskonerne blev udearbejdende, og gårde blev nedlagt eller lagt sammen med nabogårde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er dog netop lykkedes at identificere og redde en række sorter, som man ellers troede var gået tabt. Det er det, fordi Sønderborg Kommune i forbindelse med salget af en gammel ejendom i Sønderborg har sikret sig mulighed for at registrere og redde nogle af æblesorterne fra grundens store frugthave.

”Vi er rigtig glade for fundet af de gamle træer og for, at vi takket være et godt samarbejde med de nye ejere har fået lov til at sikre os skud og podekviste. På den måde får vi tilført helt unikke sorter til den historiske frugthave, som vi vil etablere i det kommende naturformidlingscenter på Kær Vestermark. I centret bliver borgerinvolvering en hjørnesten, og på den måde kan alle involvere sig i arbejdet med de historiske frugtsorter. Det er et stykke levende lokalhistorie, som det er lykkedes at redde, og samtidig spiller det så fint ind i vores ambition om at fremme produktion og forbrug af lokale råvarer”, siger Charlotte Riis Engelbrecht, formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Penge fra kommunen

Det er penge fra dette udvalg, der har gjort det muligt at sikre registrering og bevarelse af de gamle sorter fra frugthaven ved Sønderborg.

”Der er faktisk projekter i gang flere steder for at sikre gamle æblesorter, blandt andet i tilknytning til Museum Oldemorstoft i Bov, men ingen af dem havde ressourcer til en ekstra opgave lige nu. Derfor er det meget prisværdigt, at Sønderborg Kommune har valgt at afsætte penge til et projekt, hvor sorterne undersøges, registreres og bevares”, fortæller Rikke Lock Harvig, der er blevet tilknyttet som leder af projektet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rikke Lock Harvig er civilingeniør, men har selv på sin gård på Nordals en stor samling på næsten 1000 træer af gamle danske æblesorter på et- til toårige træer og fordelt på over 50 forskellige sorter.

I den gamle frugthave ved Sønderborg vil der i januar blive sikret kviste fra dårlige træer og “forsvundne” arter. Til marts skal der podes og plantes nye træer, og i æblesæsonen næste år skal de resterende træer identificeres.

”Da kommunen satte ejendommen med frugthaven til salg, blev det tilføjet i udbudsmaterialet, at kommunen skulle have mulighed for at sikre og bevare fund. Og Vej og Park har siden været i gang med at rydde en enorm underskov af brombærkrat, så arbejdet med at undersøge frugttræerne blev muligt”, fortæller Rikke Lock Harvig, som allerede har registreret flere af sorterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Andre sorter er dog ikke med sikkerhed identificeret endnu. Det vil kræve DNA-tests at få bekræftet, hvorledes de alsiske sorter er beslægtet med andre sorter. Resten af haven er pga. træernes dårlige stand ikke bestemt endnu, men Rikke Harvig er overbevist om, at de kan reddes næste år, selv om det er i sidste øjeblik.

Der foregår stadig et arbejde med at sikre sunde podekviste og med at beskære en række af træerne. Dette arbejde har siden, da omfanget af sjældne træer stod klart, vakt interesse, og det er lykkedes Rikke Lock Harvig at inddrage eksterne samarbejdspartnere som Oldemorstoft, Pometet ved Københavns Universitet og genprojektet Danske Æblers Stamtræ ved Ph.d. Bjarne Larsen ved Institut for plante- og miljøvidenskab.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...