Splinterny bog præsenteret af det lige så nye ‘Forlaget Lysvalsen’

18. juni 2021 Kultur

Fredag eftermiddag debuterede Maissa Darraji som forlægger med sit Forlaget Lysvalsen og samtidig havde Helga Roesgaard debut som forfatter med bogen ‘Men det var ikke Katinka’ – og debutanterne havde inviteret til reception i Sønderborg, hvor hele 39 deltog, et flot antal.

“Jeg har læst litteraturvidenskab på SDU i Odense og psykologi på universitetet i Paris og jeg har stor kærlighed til litteraturen, som kan noget særligt”, sagde Maissa Darraji ved åbningen af receptionen.

“Jeg vil bruge K. E. Løgstrups ord og han sagde, at filosofi i bedste fald giver en forståelse, mens litteratur gør det nærværende”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Historien fortæller om krige, om hvor mange soldater, der var på begge sider og også hvem, der vandt slagene.

“Men litteraturen opstiller en fortælling, som vi kan se – og nogle gange mærke – os selv i”, sagde Maissa Darraji, som også fortalte, at hun for et par år siden underviste på et skrivekursus, hvor Helga Roesgaard deltog.

Den nye forfatter var rigtig glad for at være på kurset.

“Vi var syv på holdet og der var en stor frihed, fordi vi jo ikke fortalte andre om hinandens tekster – og desværre lukkede kurset ned i 2020. Men jeg fik en mail fra Maissa Darraji, som spurgte, om hun måtte udgive mine tekster og om jeg ville skrive nogle flere”, sagde Helga Roesgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Så gik jeg fra sorgløshed til søvnløshed, fordi jeg jo skriver ud fra mig selv – og det handler jo også om, hvad familien kan bære, når det bliver udgivet offentligt”.

Men det var ikke Katinka – er altså en fortælling om forfatteren selv.

“Når man læser bogen, bliver man betaget af det, der siges – og af det, der ikke siges. Stilheden får en stemme”, sagde Maissa Darraji.

Allan Breckling fra Brecklings Bogcafé var på plads på stolerækkerne – og han roste Maissa Darraji, fordi hun har modet til at åbne et forlag i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Du har sikkert bemærket, at du stod alene med det hele. Sådan er det i Sønderborg – og havde du været i Holstebro, hvor de lokale politikere vil kulturen, så havde det været anderledes. Her dukker de kun yderst sjældent op. Og til gæsterne, som er her, vil jeg sige, at det er Jer, der skal hjælpe Maissa Darraji og hendes Forlaget Lysvalsen. Kommunen hjælper ikke de kreative iværksættere”, sagde Allan Breckling.

Du kan SE BILLEDER HER .

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...