I dag blev den politiske del af den grønne trepart til virkelig med et bredt flertal af Folketingets partier, der er blevet enige om en politisk aftale om implementering. Med aftalen afsættes der omkring 43 milliarder kroner til at gennemføre en gennemgribende omlægning af Danmarks areal.
I en kommentar til aftalen, skriver borgmester Erik Lauritzen:
Med den politiske aftale om den Grønne trepart har regeringen igen leveret en bred aftale om et meget vigtigt og vanskeligt emne. I dette tilfælde fortjener det ubetinget ros. At løse en så svær interessekonflikt er virkelig flot politisk arbejde. Først af Henrik Dam Christensen og nu af regeringens ministre og forhandlere.
Indholdet i aftalen vidner om et højt ambitionsniveau og en reel vilje til at rette op på især de sidste 100 års mishandling af vores miljø og naturen. Dermed har Naturen og miljøet vundet en vigtig sejr og det er således en sejr for os alle og for vore børn og børnebørn.
Når jeg kalder det ’1. runde’ så er det ikke for at være pessimist, men der forestår et kæmpearbejde og helt sikkert også flere uenigheder og kampe. Det skal vi alle parter tage på os, for det skal lykkes og vi som kommuner skal gøre det vi kan for at få gennemført de mange delaftaler og projekter.
En ting er en aftale – nu gælder det udmøntning. Der er afsat rigtig mange penge i aftalen til opkøb af jord, naturgenopretning, skovrejsning og kompensation til de erhverv som kommer til at tilpasse sig bæredygtig produktion. I Sønderborg kommune skal der også gennemføres en lang række tiltag og projekter.
Jeg er glad for at vi i flere sammenhænge har vist at vi kan samarbejde med de berørte parter. Et rigtig godt eksempel er den skovrejsning og grundvandsbeskyttelse som vi gennemførte og som blev til Oksbøl skov.
Det er et af de projekter jeg ser tilbage på med stor stolthed. Naturstyrelsen, vandværkerne, lokalbefolkningen, landmændene og kommunen tog ansvar og viste vejen. Det er den samarbejdsånd vi får brug for i de kommende år hvis det her skal lykkes.
Vi har kæmpet for – og der er blevet snakket alt for længe – om at gøre noget for havmiljøet og tilstandene i farvandene omkring Als og i Flensborg Fjord. Reduktion af udledning vil helt sikkert gavne på en mellemgulvet og lang bane men det her skal også følges op af at bundtrawl og muslingeskrab skal forbydes hurtigst muligt. Ellers genopretter vi med den ene hånd og ødelægger med den anden. Det må stoppe nu.
Det her er en meget meningsfuld opgave som jeg glæder mig til at være en del af at løse i de kommende år, skriver borgmester Erik Lauritzen i en kommentar til SønderborgNYT.