Debat om uegnede lærere og skoleledere på Ligeværds generalforsamling

10. maj 2017 Sønderborg

Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg, som hjælper børn og unge med særlige behov, kom tirsdag aften gennem den årlige generalforsamling, hvor 13 medlemmer deltog.

“Af nyt er der sket det, at eksperter fra KL er kommet med en idé om, at unge, der ikke klarer adgangskravene til ungdomsuddannelserne skal guides gennem nogle forløb, hvorefter de får at vide, hvilken uddannelse de skal tage”, siger Jørn Thrane i sin formandsberetning.

Det er jo ikke særligt rart at drømme om at blive kok og få at vide, man skal være pladesmed.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men KL mener, at selvom der er tvang, så vil de unge efterhånden blive glade for at være landet på rette hylde. Men hvad nu, hvis den der guider tager fejl – skal de unge så stadig vænne sig til, at de pinedød skal have den hylde som en kommuneansat har valgt til dem”, siger Ligeværdsformanden.

“Og vi skal jo huske, der er kommuneansatte, der ikke har deres hylde, fordi de er dygtige, men fordi nogle venner og bekendte har hjulpet dem op på den”, siger han videre.

Folkeskolerne

Artiklen fortsætter under annoncen

Udfordringen for kommunerne er, at hver fjerde elev ikke klarer adgangskravene til en ungdomsuddannelse – og forklaringen er ganske enkelt, at hver fjerde elev lærer for lidt i deres kommuneskole.

“Det er også derfor Sønderborg Kommune har lavet en ny flot plan for Børn og Unge – en plan som bekymrer Ligeværd, fordi inklusionstilskuddet bliver fjernet og med det ryger muligheden for at støtte elever med særlige behov. Støttelæreren erstattes med en pædagog, der ikke skal nøjes med at være der for de elever, som en støttelærer blev sat ind for at hjælpe. Pædagogen skal favne hele klassen”, siger formand Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sjovt nok har Sønderborgs borgmester udtalt, at høringssvarene endnu ikke er læst – men det bliver de i takt med at planen rulles ud. Altså er det op til forvaltningen at sikre kvaliteten i vores folkeskoler”, siger Jørn Thrane og tilføjer, at det var det også, inden det stod sort på hvidt, at for mange ikke lærer nok.

“At forvaltningen ikke har sikret gode skoler i Sønderborg er ikke politikernes skyld. Men det er politikernes ansvar – og måske vil kommunalvalget kunne sikre nogle byrådsmedlemmer, der lytter til mennesker ude i virkeligheden og ikke alene læner sig op ad forvaltningerne, når de skal behandle byrådssager”, siger Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deprimerende menneskesyn

“Jeg synes, det er meget trist, når Lysabild Skole fortæller en skoleelev, at vedkommende er dum og man så gentager de samme ord for eleven på Hørup Centralskole og oven i købet i årevis behandler eleven som sådan”, siger Gitte Beier, der er med i Ligeværds bestyrelse. Siden den triste oplevelse er både ledere og elevens lærere rejst fra skolerne og alt er bedre i dag.

Den omtalte elev er blevet testet på kryds og tværs af eksperter.

“Eleven er lidt mere end normalt begavet, så jeg er glad for, at det bliver 10. klasse efter ferien, så det unge menneske får lov til at møde lærere, der ikke bruger ordet dum”, siger Gitte Beier.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere omkring bordet håber, at den behandling af en skoleelev får konsekvenser for elevens klasselærere og skolelederne på begge skoler.

“Testen viser, det ikke er eleven, det er galt med, men derimod lærerne og skolelederne, så forvaltningen kan jo overveje, om de er på deres hylde på grund af deres kvalifikationer eller fordi de er blevet løftet højere end deres eget talent rækker”, siger et menigt medlem af Ligeværd.

“Forløbet viser, det er vigtigt, der er fokus på hver enkelt elev og ikke så meget på problemstillinger”, siger Gitte Beier.

Dejligt at blive brugt

Gitte Beier fra Ligeværds bestyrelse glæder sig over, at medarbejdere i kommunen er begyndt at ringe til Ligeværd, når det kan hjælpe borgere at have bisiddere med til møder.

“Hvor er det rart at se, at også medarbejdere i kommunen ser fordelen i at bruger Ligeværds bisiddere”, siger hun.

 

Skrevet af: Ole [email protected]
11. december 2023 Erhverv, Gråsten

Teddy’s Salon i Ulsnæs Centret skifter ejer og navn

11. december 2023 Erhverv

To frisører i Teddy’s Salon i Ulsnæs Centret i Gråsten får overdraget salonen til januar og så får den navnet Hårfavoritten. De nye ejere, Nathasia Hjort Pedersen og Trine Frank, som begge er fra Gråstenområdet, har et ønske om at give noget godt til Ulsnæs Centret og bevare de mange forskellige muligheder, blive ved med […]

Læs mere...