Enhedslisten: Vi skal passe bedre på de sygehus-ansatte

12. november 2013 Uncategorized

Regionsrådskandidat Vibeke Syppli Enrum, Enhedslisten, skriver:

I valgkampen er det – igen – blevet tydeligt, at der findes to modsatte opfattelser af, hvad den offentlige sektor er for en størrelse.

De borgerlige partier mener, at den offentlige sektor er en belastning – for erhvervslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udgifter til den offentlige sektor kommer i anden række – når alt andet er betalt. Derfor skæres der igen og igen i udgifterne til netop den offentlige sektor, når der skal være råd til skattelettelser til erhvervslivet og til de højstlønnede.

 

I Enhedslisten mener vi, det hænger lige modsat sammen.

En velfungerende offentlig sektor – med de penge, der skal til – er en forudsætning, også for erhvervslivet.

Vibeke Syppli Enrum håber på en plads i Regionsrådet.

Vibeke Syppli Enrum håber på en plads i Regionsrådet.

 

Tag nu sundhedsvæsenet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det fungerer ikke optimalt. Fejl af den ene eller den anden slags på danske sygehuse, de såkaldt ”utilsigtede hændelser”, anslås årligt at koste mellem 1.000 og 5.000 patienter livet. Personalet på sygehusene gør, hvad de kan – og mange gange mere end det.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men de har et problem, som bl.a. Sundhedsstyrelsen har påpeget:  Stress og højt arbejdstempo er en væsentlig grund til de såkaldt utilsigtede hændelser.

 

Alligevel skal de mange tusinde medarbejdere på de syddanske sygehuse – igen, igen – løbe stærkere.

Eller med regionsrådsformand Carl Holsts ord, så skal sygehusvæsenet ”køre længere på literen”. En holdning, som – desværre – grundlæggende støttes af formanden for regionens sundhedsudvalg, socialdemokraten Poul-Erik Svendsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er en farlig vej for patienterne, hvis der bliver mindre og mindre brændstof til de ansatte.

 

For hvad er det, der er sket på regionens allervigtigste område – sygehusene? År efter år er arbejdstempoet blevet presset i vejret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra 2007 til 2011  er produktiviteten på de syddanske sygehuse steget mest i Danmark. Det er der flere grunde til, men en af de vigtigste er, at de ansatte er blevet tvunget til at løbe hurtigere og hurtigere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alligevel kræver Carl Holst nu, at sygehusvæsenet skal ”køre længere på literen”. Det er uansvarligt – overfor medarbejderne og overfor patienterne, dvs. borgerne i Region Syddanmark.sygehus

 

Enhedslisten vil i Regionsrådet modarbejde denne fokusering på produktivitet.

Fokus skal tilbage på kvalitet – så den ekspertise, som de mange tusinde sygehusansatte har, bruges til at sikre et sygehusvæsen helt i top. Arbejdstempoet skal ned, arbejdsforholdene skal tilrettelægges, så de ansatte ikke stresses med den fare for fejl, som det medfører.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skal ikke være livsfarligt at blive indlagt på et sygehus.

 

Vil det koste flere penge end i dag? Ja, muligvis, men så må det være sådan. Og så må de penge skaffes – ved at presse regeringen eller ved en reform, så regionerne kan udskrive skat og ikke være afhængig af Folketingets bevillinger.

 

En anden mulighed er i langt højere grad at inddrage medarbejderne i indretningen af sygehusvæsenet.

Artiklen fortsætter under annoncen

De gør et kæmpearbejde, og de ved, hvad de har med at gøre. Det vil være betydeligt mere konstruktivt for alle parter end bureaukraternes konstante jongleren med regneark og procenter for at blive Danmarksmester i produktivitet på sygehusene.

På disse områder har det nuværende Regionsråd – på tværs af de politiske partier – stort set stået sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor er det nødvendigt, at Regionsrådet efter valget 19. november får en vagthund i dets midte. Enhedslisten vil råbe op og trække i en anden retning.

 

Vi skal spare for at få råd til fremtidens velfærd, siger de fleste partier i Regionsrådet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det er noget sludder!

 

Vores sundhedsvæsen, vores uddannelsesinstitutioner, skattevæsenet, infrastrukturen, de sociale tilbud er alt sammen forudsætninger for at vi overhovedet har et erhvervsliv.

 

Uddannet arbejdskraft, en sund befolkning, gode veje, et offentligt system, der sikrer mod arbejdsløshed og passer på både børn og gamle.

 

Enhedslisten i Region Syddanmark vil arbejde benhårdt for at vende de sidste års megen snak om besparelser på det offentlige på hovedet.

Uden en god, velfungerende offentlig sektor – intet ordentligt samfund. Heller ikke for erhvervslivet.

 

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. april 2021 Erhverv, Gråsten

Biogas: Kommunen vidste Nature Energy var i gang med at bygge i Kværs

22. april 2021 Erhverv

Tine Brodersen er med i gruppen ‘Nej tak til biogasanlæg i Kværs’ og hun undrer sig over, at Sønderborg Kommune ikke forlængst har stoppet biogas-byggeriet. Det skete først onsdag og det var efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde fejet Sønderborg Kommunes miljøgodkendelse og VVM-tilladelse af bordet. “Det er jo ikke fordi, forvaltningen ikke har vidst, […]

Læs mere...