SDU-Lektor: Uheldig ledelseskultur i det offentlige

11. februar 2016 Politik

Region Syddanmark havde et travlt efterår i 2015, hvor fiflerier med bilag, kampagnearbejde og store, uspecificerede udgifter til et coaching-firma fyldte på dagsordenen.images

Den tidligere regionsrådsformand Carl Holst  trak sig den 29.

Artiklen fortsætter under annoncen

september som forsvarsminister efter en række uheldige personsager. Han havde i sin tid som regionsrådsformand i Region Syddanmark gjort brug af en regionsansat kommunikationsmedarbejder til at føre privat valgkamp i kampen om at blive folketingspolitiker i juni måned 2015.

Den ledelseskultur, der har været i Region Syddanmark, er en konsekvens af den måde, den offentlige sektor har udviklet sig på. Det mener Finn Wiedemann, der er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU.

Han peger i en kronik i Fyens Stiftstidende på, at organisationerne er blevet større, og vi samtidig har givet ansvaret og kompetencen til få personer i toppen af ledelsen.

Det gælder i både kommuner og regioner.images (1)

“I løbet af de sidste cirka 30 år har den offentlige leder forvandlet sig til en professionel leder. Ledelsen befinder sig ikke længere blandt ligemænd og brugerne,” skriver Finn Wiedemann i en kronik i avisen.

Han mener, at ledelsen er langt væk fra den konkrete virkelighed, hvor læreren underviser elever og SOSU-assistenten yder omsorg for den ældre.

“Værdier som debat og medbestemmelse har fået dårligere vilkår. Når den kultur mangler, bliver det nemmere for såvel politisk valgte som ansatte ledere at skabe et parallelsamfund, hvor de delvist kan formulere deres egne regler.”

Den uheldige ledelsesform, som Finn Wiedemann mener eksisterer i Region Syddanmark, er ikke blot et enkeltstående tilfælde ifølge lektoren.

“Ledelsen har mange steder distanceret sig fra den virkelighed, som karakteriserer de ansattes arbejde,” skriver han i kronikken.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk