Den 9. april 1940 kl. 04.15 blev Danmark besat af Nazi-Tyskland

9. april 2015 112

Den 9. april for 75 år siden vågner udenrigsminister Munch med et sæt. Telefonen på privatadressen ringer klokken 04.15, og ministeren griber røret i en fart.

Det er den tyske gesandt, Renthe-Fink.

Han meddeler kortfattet, at tyske tropper netop nu overskrider den danske grænse.

En halv time senere møder gesandten personligt op på ministerens bopæl og overrækker en note fra den tyske regering. Der er tale om to dokumenter; dels et memorandum om bl.a. Tysklands motiver for den igangværende besættelsesaktion, dels et dokument med 13 konkrete krav, overvejende af militær karakter, som straks skal opfyldes af den danske regering.

Munch har ikke tid til at læse alle papirerne igennem og får i stedet forklaret indholdet mundtligt.

Der er tale om et ultimatum, og Renthe-Fink understreger overfor Munch, at han skal have et hurtigt svar: Om kort tid vil tyske bombefly være over København, de tyske troppers indrykning fortsætter og al modstand vil blive hensynsløst nedkæmpet.

Foreløbigt vil Luftwaffe ikke indlede et bombardement af hovedstaden, men man er fra tysk side klar til at tage et sådan skridt, hvis ikke det danske svar er imødekommende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læs mere om besættelsesdagen HER

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Ellen Trane Nørby bliver ny formand i Sønderborg Forsyning

8. december 2021 KV21

Venstres Ellen Trane Nørby tog ikke selv en udvalgsformandspost, da partiet konstituerede sig og det er der en god forklaring på. “Vi skal bruge vores mandater bedst muligt og derfor har jeg fået formandsposten i Sønderborg Forsyning. Det er en vigtig post, hvor jeg blandt andet vil være med til at sikre, at det kommende […]

Læs mere...