1849: General mindet i Dybbøl

7. juli 2014 Kultur

Pressemeddelelse:

På 165 årsdagen blev sejrherren fra Fredericia mindet ved graven på Dybbøl Kirkegaard. Hjemmeværnssoldater, faner og folk i historiske uniformer deltog

Dagen er søndag 6. juli og 54 personer er samlet ved generalløjtnant F.R.H. Bülows grav. Syv faner og flag danner faneborg og to mand i uniformer fra 1848, og tre i 1864 uniformer står opmarcheret.

Foto: L. Larsen

Foto: L. Larsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle venter de på at klokken skal falde i slag.

 Hjemmeværnet lægger kransen

På slaget 10:00 går flaget til tops på flagstangen ved graven og herefter er ceremonien i gang. Alle stemmer i med ”Jeg elsker de grønne lunde”.

I dagens anledning er tre messingblæsere mødt op, og de er medvirkende til at sangen får den helt rette styrke.

Kransen fra Hæren lægges ikke mere af Hærens Sergentskole som tidligere, men af Hjemmeværnet. Premierløjtnant J.P. Rasmussen forestår kransenedlæggelsen. Det næste er buketten fra Sønderborg Kommune – den lægges af løjtnant L. Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ceremonien ved graven holdes i hævd – nu af Hjemmeværnet.

Dansk sejr

Forud for ceremonien ved graven var halvdelen af de deltagende mødt op til kaffe og rundstykker i Kirkeladen. Menigheden havde sørget for et overdådigt morgenbord som en god start på 165 årsdagen for udfaldet fra Fredericia.

Den dag i 1849 hvor generalløjtnant F.R.H. von Bülow ledede det danske udfald fra Fredericia hvor 19000 danske soldater angreb de godt og vel 14000 Slesvig-holstenere der belejrede byen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slaget faldt heldigt ud til danskernes fordel og Slesvig-holstenerne blev drevet på flugt.

Fortiden er sikret i fremtiden

Som tidligere nævnt var fremmødet rekord stort. Aldrig er så mange mødt op ved graven på Dybbøl Kirkegaard, og aldrig har så mange faner deltaget. En mindehøjtidelighed er bevaret og bliver gennemført fremover. Det vil Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet sørge for.

Hjemmeværnet vil sørge for den ceremonielle del af mindehøjtidelighederne og udvalgets mange foreninger vil stille med faner når det kræves.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2022 Sønderborg, Frivillige

Team Bodenhoff på tur på Als

24. september 2022 Sønderborg

Lørdag havde Team Bodenhoff, som cykler penge ind til Børnecancerfonden, det første stop ved Broager Sparekasse Skansen og derfra gik turen langs havnepromenaden til Hotel Sønderborg Strand, hvor Claus Bodenhoff gav et par af sponsorerne et synligt bevis på, at de hjælper ham. “Team Bodenhoff har ingen penge og dem, som vi samler ind, dem […]

Læs mere...