1864: Drikker te mens granaterne slår ned

8. april 2014 Kultur

8. april 1864:

Peter Laue Petersen fortæller i sin dagbog om den 8. april:

Da det nu kom til Morgenstunden, skulde vi paa Arbejde, men da Fjenden saa vi arbejdede, begyndte de at skyde efter os, og vi maatte løbe derfra ned i Løbegravene for der at søge beskyttelse for Granaterne. 1864 2

Artiklen fortsætter under annoncen

Da vi laa der kom gamle Fjelby og serverede Tee, som han havde kogt. Det var nemlig en gammel Stillingsmand, som altid agerede Küks [kok, red.], han var fritagen for Tjenesten i den tid. Han kogte Kaffe og Tee hele Dagen igjennem. 3 danske-skilling for hver Kop sort Kaffe, og vilde vi have en Teeskefuld Pudsukker i Kaffen, saa var det akkurat 4 Skilling.

Han tjente mange Penge ved denne Kaffe og Teeforretning.

Nu som før omtalt havde han Teen færdig, og jeg havde smurt 2 Stykker Brød og gik hen til Fjelby for at hente et Kop Tee, kom der en Granat og slog Hovedet af en Soldat lige efter Hagen, saa det fløj i mange Stykker. Stumperne fløj rundt om paa Fjelby. Jeg fik ogsaa nogle Stumper.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg løb derfra, men spildte næsten alt Teen, men der blev ikke videre talt om den Ting. Vi spiste vores Brød og drak Tee, som ingenting var passeret. I det samme Øjeblik sad Jørgen Madsen og vilde spise Brød og havde faaet Laaget af sin Smørdaase, men da Granaten slog ned, fik han Smørdaasen fyldt med Jord;

”Nu bliver Smørret billigt”, sagde han. Han fik Jorden ud af Smørdaasen igjen og fik det gjort rent, og saa spiste han videre. Saadanne Oplevelser var der mange af i Feltlivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læs mere på www.1864live.dk

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk