1864: Dybbøl Mølle rammes af fuldtræffer

10. april 2014 Kultur

10. april 1864:

Onsdag var det danskerne, der nød godt af den tykke tåge over Dybbølstillingen, hvilket forhindrede kraftig preussisk beskydning. Her til morgen er det så desværre preussernes tur til at udnytte den dårlige sigtbarhed.  Sløret af tågen har fjenden oprettet to morterbatterier i den nyligt anlagte halvparallel, og de er i øvrigt påbegyndt anlæggelsen af en ny parallelgrav ca. 250 længere fremme end halvparallellen.

Dybbøl Mølle ramt af fuldtræffer - og kan ikke længere bruges som udkigspost.

Dybbøl Mølle ramt af fuldtræffer – og kan ikke længere bruges som udkigspost.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kl. 10.30 er tågen imidlertid lettet så meget, at preusserne genoptager bombardementet med fuld styrke. Dybbøl Mølle, et prominent dansk landemærke og for den danske hær en glimrende observationspost over slagmarken, er indtil nu ikke blevet voldsomt beskudt. Preusserne har dog  torsdag netop udset sig møllen.

Dybbøl Mølle blev genopbygget og står stadig som symbol på det danske sindelag.

Dybbøl Mølle blev genopbygget og står stadig som symbol på det danske sindelag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter at være strejfet et par gange af preussiske granater bliver møllen omkring kl. 14 ramt af en fuldtræffer. Mølletårnets øverst del kollapser, hvilket udløser et jubelbrøl fra de preussiske linjer.

Fuldtræfferen krediteres til den riflede 12 punds kanon i det preussiske 5. batteri under premierløjtnant Millies, som personligt var blevet beordret til at beskyde møllen af oberstløjtnant von Bergmann. Det preussiske batteri har formået at ramme møllen på en afstand af lidt over 3.1 km.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læs mere på www.1864live.dk

Skrevet af: Ole [email protected]